Menu

5 sleutels om toegang te verkrijgen tot een creatieve innovatieve geest

Geschreven op 13 juni 2018.

Tijdens de Gondola Day op 31 mei 2018, presenteerde Stanford University professor Ellen Petry Leanse hoe je je creativiteit kunt terugvinden. Terugvinden in plaats van vinden, omdat ieder kind creatief is en op een open manier naar de wereld kijkt. De meesten van ons verliezen dit in de loop van het leven.

De 5 sleutels om terug toegang te verkrijgen tot jouw creatieve, innovatieve geest:

 

 

1) Kom uit je comfortzone

De comfortzone wordt weergegeven als een cirkel (foto). Als je te ver uit je comfortzone komt, schiet je in paniek. Dat is niet erg, zegt Ellen Petry Leanse, zo leer je nieuwe dingen. In je comfortzone blijven zitten leidt tot de "doodzone", tot niets. Doodzonde! We hebben prikkels nodig!

2) Antwoord met een vraag

Ons bewustzijn vernauwt met de jaren: we weten steeds meer, maar we leren daardoor steeds minder.

We zijn getraind om zo snel mogelijk te antwoorden als ons een vraag wordt gesteld. In plaats daarvan zouden we kunnen antwoorden met een nieuwe vraag. Een open vraag zoals "Waarom". Net zoals kinderen dit zo goed kunnen. Op die manier leer je weer echt kijken als een kind, op een open manier.

3) Diversifieer

Ga op zoek naar en werk op een empathische manier samen met mensen die heel anders dan jijzelf naar de dingen kijken. Samenwerken met mensen met dezelfde achtergrond of met dezelfde discipline is comfortabel, maar tegelijkertijd beperk je je potentiële zicht op nieuwe oplossingen.

4) Stel je veronderstellingen in vraag

We moeten accepteren dat het grootste deel van ons perspectief onzichtbaar is voor ons. Ons brein maakt shortcuts en geeft ons blinde vlekken, omdat we als volwassenen denken binnen een kader (cultuur, opvoeding, ...). Om je oogkleppen af te werpen, moet je de zaken die je voor zeker aanneemt, terug in vraag durven stellen. "Wat zie ik niet?", "Wat zou een ander hiervan zeggen?", ...

5) Maak tijd voor flow

Plan vaste momenten in je agenda om na te denken en diep, diep te graven. Doe dit offline achter je bureau, in de natuur, onder de douche, ... Waar jij ook maar ideeën krijgt. Op die momenten los je de problemen op.

Blijf dan deze vijf sleutels herhalen, want ons luie brein zal meer doen van hetgeen het momenteel doet! 

Groeten aan jouw creatieve, innovatieve geest!