Menu

Agro Energie Netwerk Noorderkempen: eerste stappen naar een energiezuinigere landbouwsector

Geschreven op 06 oktober 2017.

Tijdens de energieke lenteborrels lanceerden we een oproep voor een gratis energiescan op land- of tuinbouwbedrijven in de 5 deelnemende gemeenten aan het project Agro Energienetwerk Noorderkempen. Het enthousiasme was groot, maar liefst 45 boeren en tuinders melden zich aan. Een groot deel van deze landbouwers kregen ondertussen bezoek van de energieconsulenten van het Innovatiesteunpunt. Voor de bedrijven die niet weerhouden werden binnen de scoop van het project werd gezocht naar een alternatief zodat zij toch een antwoord kregen op hun vraag.

Grote verscheidenheid

De verscheidenheid qua “energieprestaties” van de bezochte bedrijven is enorm. Er zijn bedrijfsleiders die zich regelmatig buigen over het energiemanagement van hun bedrijf. Het besparingspotentieel is daar uiteraard wat beperkter. Toch kunnen ook zij mits enige “finetuning” en extra tips nog euro’s en CO2 besparen.

Anderzijds zijn er bedrijfsleiders die minder gedreven bezig zijn met de energiestromen op het bedrijf, maar die wel beseffen dat er nog veel onbenut besparingspotentieel op hun bedrijf is. Deze besparing kan er komen door te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen ,energiezuinige verlichting of ventilatie, maar ook door te veranderen van energieleverancier of door het plaatsen van een eigen middenspanningscabine.

Een overzichtelijk rapport

De resultaten van elke energiescan worden gebundeld in één rapport met een duidelijk overzicht van alle rendabele maatregelen waarmee de boer aan de slag kan gaan. De bedrijfsleider dient zelf te overwegen welke maatregelen passen binnen de huidige en toekomstige bedrijfsvisie, welke maatregelen hij wil implementeren en wanneer de investering best gebeurt. Vragen die daarbij aan bod komen zijn mogelijke uitbreidingsplannen, de duur van de eigen carrière en mogelijke bedrijfsopvolging. Als niet alle antwoorden gekend zijn en de onzekerheid over de toekomst van het bedrijf de bovenhand neemt durft het rapport al eens in de schuif belanden.

Daarom stopt het verhaal niet bij het rapport maar wordt dit vervolgd met een intensieve begeleiding waarbij de landbouwer en de consulent op regelmatige momenten van gedachten wisselen met elkaar.

Stappen voorwaarts

Momenteel hebben enkele bedrijven al offertes aangevraagd bij energieleveranciers en installateurs van o.a. zonnepanelen, voorkoelers en middenspanningscabines. Zo zijn de eerste stappen gezet naar een energiezuinigere landbouwsector in de Noorderkempen.