Menu

Innovatielaureaat 2016 | Kenny Vandenbroucke & Pascal Debondt

Geschreven op 04 november 2016.
De Urban Smart Farm maakt gebruik van zeecontainers die in de stad staan, om in meerdere lagen kruiden, groente, vis en schaaldieren te kweken op een duurzame manier.
Idee:
Urban Smart Farm –
kringloop-stadslandbouw in zeecontainers
Naam:
Kenny Vandenbroucke & Pascal Debondt 
Type:
Stadsboerderij
Locatie:
Gent

  

De Urban Smart Farm maakt gebruik van zeecontainers die in de stad staan, om in meerdere lagen kruiden, groente, vis en schaaldieren te kweken op een duurzame manier. Het concept beantwoordt enkele maatschappelijke vragen: meer en meer mensen wonen in verstedelijkt gebied, de visbestanden zijn bedreigd, water is een schaars goed en de afstand die ons voedsel aflegt eer het op ons bord komt, is nu vaak erg groot.

In deze containers in de stad worden in 1 gesloten systeem vis (tilapia), schaaldieren (zoetwatergarnaal) en microgroenten en kruiden (waterkers, basilicum, …) geteeld. De vissen eten larven van de zwarte soldaatvlieg, gekweekt op GFT-afval. 

Het vuile water van de vissen wordt via een wormenvat omgezet in wormenthee dat als voedsel kan dienen voor de planten. Die groeien in meerdere lagen onder energiezuinige led-verlichting. De opbrengst van de teelten wordt rechtstreeks aangeboden aan de plaatselijke horeca.