Menu

Meerle, ons dorp van participatie tot ontwerp!

Geschreven op 13 februari 2018.

Vier jaar, dat is hoe lang Innovatiesteunpunt actief was in Hoogstraten voor het project ‘Meerle, ons dorp’. Op 13 februari zat de begeleiding van Innovatiesteunpunt er op. Voor de laatste keer brachten we de bewoners samen. Dit keer om eindelijk het langverwachte ontwerp voor de dorpskern te tonen! Eind februari wordt dit voorstel goedgekeurd door de gemeenteraad. Nadat de nodige vergunningen in orde zijn, kunnen dan eindelijk de langverwachte werken gebeuren.

Het begon allemaal met de idee van het stadsbestuur van Hoogstraten om samen met de Meerlese bewoners op zoek te gaan naar een nieuwe invulling van het Raadhuis. Uniek, want dit beschermd gebouw is het enige van zijn soort in Vlaanderen. Al snel werd ‘Meerle, ons dorp’ een verhaal van heel de dorpskern. Namelijk een dorp waar twee schoolgebouwen leeg kwamen te staan, het bloeiende verenigingsleven letterlijk te weinig plaats had, maar ook een woningaanbod voor jonge starters en gezinnen niet evident bleek.

Innovatiesteunpunt begeleidde de stad Hoogstraten vanaf de start. Gedurende het traject werden heel wat experten betrokken. Samen met bewoners werd een visie ontwikkelt voor hun dorp. Maar, een visie alleen was niet genoeg. Na participatie kwam de realiteit en moesten financiële en juridische aspecten worden uitgeklaard. Die moeilijke en intensieve puzzel viel stukje bij stukje in elkaar. Naar schatting zal in 2020 het resultaat ook echt zichtbaar zijn.

 

Innovatiesteunpunt – ‘ingezette dienstverlening’:

  • Projectzoeker
  • Opzetten en vormgeven participatief project
  • Procesbegeleiding en –coördinatie ‘van idee naar realisatie’

 

Terugblik op het participatieproces: