Menu

Onze land- en tuinbouwers tonen hun passie voor innovatie

Geschreven op 11 oktober 2018.
2018 is opnieuw een campagnejaar voor het Innovatiesteunpunt.

Dat onze land- en tuinbouwers bezig zijn en blijven met innovatie, blijkt uit de meer dan 100 inzendingen die binnenliepen voor de 11de Innovatiecampagne: een hoogmis voor creatieve knutselaars en toekomstgerichte doordenkers.

Innovatie gebeurt niet van vandaag op morgen. Innoveren zit in jou, dat blijkt ook wanneer we een blik werpen op de inzendingen voor de Innovatiecampagne. De winnaars zijn nog niet bekend, maar we zien wel al dat er veel ‘bekende namen’ terugkomen bij de deelnemers. Kandidaten die deelnamen aan één of meerdere van de vorige edities van de Innovatiecampagne, wagen opnieuw hun kans. Ze hebben een aangepaste versie gemaakt van een eerdere innovatie of komen met een splinternieuw idee. Want innoveren, daarmee stop je niet na een eerste toepassing. De baseline van de Innovatiecampagne 2018 is ‘Passie voor innovatie’ en het blijkt dat heel veel land- en tuinbouwers daar vol van zijn.

Knutselen met de hand én het hoofd

“Veel boeren zijn beginnen bouwen en knutselen”, weet Stijn Bossin van het Innovatiesteunpunt. “Ze gingen zelf aan de slag en bouwden een nieuwe machine of een andere technische constructie. Zo creëren ze eigenhandig oplossingen voor problemen of moeilijkheden die ze tegenkomen op hun bedrijf.” Naast de categorie van al afgewerkte innovaties, riep het Innovatiesteunpunt dit jaar een categorie voor ‘goede ideeën’ in het leven. Het gaat om innovaties die nog niet effectief gebouwd of ontwikkeld zijn, maar waarvoor al wel een plan of concept bestaat. “Landbouw is tegenwoordig meer dan boeren alleen. We zien bij de inzendingen heel wat leuke, vernieuwende ideeën voor multifunctionele landbouw. En ook de digitalisering houdt onze land- en tuinbouwers bezig.”

KBC-Innovatieavonden

Na een eerste selectie van de inzendingen door de consulenten van het Innovatiesteunpunt, volgt de deliberatie door de vakjury. Daaruit komen tien winnaars, die het grote publiek in november en december zal leren kennen. “Ook dit jaar organiseren we samen met KBC de KBC-Innovatieavonden. In die vijf avonden, één in elke provincie, krijgen de winnaars van de Innovatiecampagne een podiumplaats. We beginnen op 19 november in Deinze, dan volgen Malle op 22 november, Leuven op 27 november, Genk op 4 december en Roeselare op 5 december. Alle informatie komt op de website www.innovatiesteunpunt.be/kbcinnovatieavonden.”

Dit jaar zorgt komiek Joost Van Hyfte voor de presentatie van de KBC-Innovatieavonden. Voor een sportief en inspirerend intermezzo morgen we rekenen op gewezen veldrijder Sven Nys. Hij vertelt over zijn passie voor de sport en alles wat daarbij komt kijken. Met deze combinatie van topsport en topboeren hopen KBC en het Innovatiesteunpunt opnieuw veel land- en tuinbouwers te kunnen inspireren.