Menu

Actieve dorpen

Ongeveer 52% Vlamingen woont in een dorp. Hoewel dorpen voor heel wat uitdagingen staan, zijn stadsvernieuwingsprojecten veel meer een dagdagelijkse praktijk dan hun dorps gelijke. Het Innovatiesteunpunt erkent deze realiteit en stimuleert, inspireert en begeleidt gemeentebesturen, verenigingen en bewonersgroepen om iets voor hun dorp of buurt te doen.

We helpen om een toekomstvisie uit te bouwen voor dorpen, integraal en dus over verschillende beleidsdomeinen heen. Hoe willen we dat ons dorp er uit ziet in de toekomst? Welke voorzieningen zijn er nodig? Hoe willen we samenleven in ons dorp?… Participatie en co-creatie staat hierbij centraal.

Een levendig dorp is dus een verhaal van bestuur en burger. Denkprocessen kunnen een dynamiek op gang brengen bij bewoners, verenigingen en handelaars. Ze kunnen vaak zelf behoeften creatief invullen en verantwoordelijkheid opnemen voor hun dorp. Hierdoor blijven en worden dorpen ook opnieuw ‘Actieve dorpen’.

Wil je meer weten over dorpenbeleid, bezoek dan de website www.dorpenbeleid.be, een initiatief van Landelijke Gilden.

Terugblik op activiteit

Vergroen je voortuin inspireert!

135 geïnteresseerden bezochten de infomarkt Vergroen je voortuin.

Eerder verschenen artikels

Publicaties

Jaarverslag

Bokashi, Urban Smart Farm, Mulchkartoffeln,… je zou het misschien niet verwachten, maar deze internationaal klinkende namen zijn 3 van de 10 winnende ideeën van onze Innovatiecampagne in 2016.

Andere

The Rural Summit

Op 22 en 23 maart vindt in Eindhoven in Nederland The Rural Summit plaats.

Andere

Samen anders gaan wonen

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck stelt de zaken graag scherp. De meeste Vlamingen leven buiten de kernsteden.
Andere

Hoogstraat krijgt eigen identiteit als voedingsstraat

De stad Mechelen wil de Hoogstraat duidelijk op de kaart zetten als de plek om verse voedingswa

Andere

Inspiratie voor mobiliteit in het dorp

Michel Doomst is burgemeester van Gooik, een fusiegemeente van 5 dorpskernen: Gooik, Oetingen, Kester, Leerbeek en Strijland. “We dachten dast de fusie zou resulteren in één grote gemeente. Maar 40 jaar later is de roep naar het dorp nog groter geworden.”

Andere

Een fris dorp als waardevolle aanvulling bij een actieve stad

Bart Somers is burgemeester van Mechelen. Afkomstig uit de stad zelf, woont hij nu al 12 jaar op het Hombeeks plateau. Hij is dus goed geplaatst om de uitdagingen voor dorpen zoals Hombeek te ontdekken.

Publicaties

Einddossier Meerle, ons dorp!

In opdracht van de Stad Hoogstraten en het Innovatiesteunpunt werd een dossier opgemaakt over het participatietraject

Terugblik op activiteit

Dorpeninspiratietocht: Gluren bij de buren - 30 mei 2015

Op 30 mei vond een Village Innovation Tour plaats met bewoners uit Gooik. De uitstap ging naar Riel en Sint-Oedenrode in Nederland en Oosterlo (Geel) in de Antwerpse Kempen.