Menu

De eerste managementavond van Uitzicht door Inzicht

Written on 22 February 2019.
Schud de manager wakker in de West-Vlaamse land- en tuinbouwers.

Schud de manager wakker in de West-Vlaamse land- en tuinbouwers, dat was de doelstelling van de eerste managementavond van Uitzicht door Inzicht 2.0 – kompas voor sleutelmomenten. Dit project wordt gesteund vanuit het Departement Landbouw en Visserij.

 

 

5 managementthema’s, sterkere bedrijven

Rode draad doorheen de avond: land- en tuinbouwers laten proeven en warm maken voor vijf managementthema’s die henzelf en hun bedrijf sterker maken.

Visie en strategie

Het eerste thema dat aan bod kwam, was visie en strategie. Het is van groot belang om te weten waar je met je bedrijf naartoe wil en met welk pad je ernaar toe gaat evolueren. Een prachtig hulpmiddel hierbij: de brochure ‘Kompas voor Sleutelmomenten’, op te zoeken via deze link. Visie en strategie is dan ook de rode draad doorheen het verhaal van de avonden.

Financiële competenties

Naadloos ging het richting financieel management. Om je plannen in realiteit om te zetten, heb je middelen nodig. Een sterke manager heeft nood aan sterke financiële competenties. Door middel van een testje konden de deelnemers al een beter zicht krijgen op waar hun sterktes en zwaktes liggen in dit domein. Nadien werden ze ondergedompeld in een bad met financiële ratio’s en kasmanagement.

 

 

 

Personeelsmanagement, time management en lean management

Na de pauze was er ruimte voor nog drie domeinen: personeelsmanagement, time management en lean management.

  • Personeel aansturen, het is niet iedereen gegeven, zo werd al duidelijk in het introductiefilmpje. Om de managers in het publiek hierin wat wegwijs te maken, kwamen er concrete tips en adviezen. De belangrijkste om mee naar huis te nemen: hard voor het resultaat, zacht voor de relatie.
  • Geen enkele land- of tuinbouwer heeft tijd te veel, dus strategieën om tijd te besparen werden door het publiek enthousiast onthaald. De voor velen herkenbare situaties bij de thema’s prioriteiten stellen en uitstelgedrag vermijden, maakten de tongen los. We zijn ervan overtuigd dat de brochure ‘Boer zkt Tijd’ nog vaak bekeken en opgezocht zal worden via deze link.
  • En… last but not least kwam het nieuwe thema lean management aan bod: ondertussen reeds populair in andere sectoren en andere landen dus waarom ook niet in onze sector? Om de theorie wat levendig te maken, testten twee Chinese vrijwilligers het analyseren van een proces uit. Het publiek mocht achteraf uitgebreid becommentariëren. Ongetwijfeld gaan velen eens nadenken hoe ze hun bureau of hun werkplaats meer lean kunnen maken of welke processen ze best eens onder de loep nemen. Meer informatie over dit thema is te vinden via innovatiesteunpunt.be/lean.

40 sterkere managers

Het werd een boeiende avond, met een tof publiek dat vlijtig noteerde welke zaken van hen een sterkere manager zouden maken en wat hen hierbij nog zou kunnen helpen. Eén deelnemer werd alvast beloond met een mooie prijs, een reden te meer om aan te sluiten bij één van de komende avonden. Tot dan!

 

 

Project met de steun van: