Menu

Ruimte voor innovatie

Written on 02 January 2020.
Het Innovatiesteunpunt bestaat 20 jaar in 2020. Sinds 1999 begeleiden en adviseren we land- en tuinbouwbedrijven op vlak van innovatie.

Dat doen we dankzij de structurele steun van Boerenbond, Landelijke Gilden, Cera en KBC, en via tal van Vlaamse en Europese projecten.  Sinds 2014 begeleiden we ook plattelandsgemeenten. Dit zijn dorpen die samen met hun inwoners, via participatietrajecten, willen inzetten op leefbaarheid.  

20 kaarsjes op de taart 

20 in 2020 vieren we niet met taart en met terugblikken. Dat zou net niet innovatief genoeg zijn. We willen graag vooruit. Vooruit naar 2040. Want dan zal onze samenleving er heel anders gaan uitzien. De komende 20 jaren beloven weer vol uitdagingen zitten. En innovaties zullen nodig zijn om de landbouwer van 2040 te maken.  

Maak ruimte voor innovatie.

Eureka, ik heb het gevonden! Maar meestal komt dat eureka-moment er niet zomaar. Innoveren doe je door af en toe wat tijd te maken in je hoofd of op een plek in je bedrijf. Door te turen naar de sterren, te dromen en plannen te maken.  
 

Enkel als je ruimte maakt en geeft aan verandering kan innovatie ontstaan. 

In 2020 neemt het Innovatiesteunpunt land- en tuinbouwers en plattelandsbewoners mee op reis, op ruimtereis. We willen hen helpen ruimte te maken in hun hoofd, op hun bedrijf, in hun agenda... om te denken aan en over innovatie. We inspireren hen met goeie voorbeelden uit de ruimtevaart. Zo hopen we meer en meer bedrijven en dorpen aan het innoveren te krijgen.   

Innovatiecampagne zoekt ideeën

We starten begin 2020 met de 12de innovatiecampagne. We vragen landbouwers na te denken, ruimte te maken in hun hoofd voor nieuwe ideetjes en deze voor eind februari aan ons door te geven. Elk idee is goed, hoe klein de verandering ook is. Samen met de innovatieconsulenten gaan we daarna aan de slag om van die kleine stap voor jou een grote verandering voor de sector te maken. Wie deelneemt maakt kans om een van onze 5 winnaars te worden. Die elk 5000 euro en een begeleidingstraject winnen.   

Boer&tuinder special Innovatie & 1ste Vlaamse innovatieve landbouwpodcast 

Eind januari verplaatsen we ons in de tijd. We kijken vooruit naar 2040. Hoe zal het leven dan zijn. Hoe gaan we daar mee om? Dat doen we met de Boer&Tuinder special 'innovatie' en de podcast 'Landbouw 2040' .  

Ambassadeurs

Op 13 februari nodigen we je graag uit om kennis te komen maken met onze 10 ambassadeurs. Zij volgen al een tijd het innovatiepad en komen vaker met kleine en grote ideeën bij ons aan. Constant innoveren, het is voor hen een levenswijze geworden. Hun verhaal kan andere landbouwers en dorpsbewoners inspireren om te beginnen aan hun innovatiereis. 

En de winnaars zijn...

Eind 2020 ronden we de Innovatiecampagne 2020 af. We trekken de ruimte in. Letterlijk dan. We gaan kijken wat we kunnen leren van de moderne en toekomstige ruimtevaart. Is er leven op mars? En hoe gaan we daar eten? En vooral: wat kunnen wij daar hier op aarde van leren? Tijdens KBC-innovatieavonden tonen we je hoe de ruimtevaart een heuse innovatie en inspiratiebron kan zijn.  

Ga je mee op ruimtereis? Wees welkom op planeet innovatie!