Menu

Coöperatief ondernemen zit in de lift

Written on 19 August 2020.
Gezien op Vilt TeeVee. Ontdek het volledige verhaal achter coöperatief ondernemerschap en Kort'Om Leuven.

De coronacrisis heeft zijn sporen nagelaten in de land- en tuinbouwsector. Toch toonden landbouwers zich ook van hun inventieve en creatieve kant. Digitalisering, e-commerce, korte ketenverkoop floreerden enorm. Om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken werden hier en daar de krachten gebundeld. Structureel samenwerken kan in een coöperatie. De geschiedenis leert ons dat coöperaties vaak ontstaan vanuit een crisis. Ze trekken de samenwerking door op de lange termijn. VILT TeeVee ging voor zijn meest recente aflevering een kijkje nemen bij Kort’om Leuven, een gloednieuwe coöperatie die landbouwers, consumenten, supermarkten en de horeca wil samenbrengen. Kort’om Leuven ging net van start toen de coronacrisis begon en bewees direct zijn meerwaarde voor de landbouwers-vennoten. Het Innovatiesteunpunt werkte mee aan Kort-om Leuven en helpt landbouwers en plattelandsbewoners die een coöperatie willen opstarten. Dit filmpje is een aanrader om te kijken als je meer wil weten over coöperatief ondernemen!

Coöperatief ondernemen in het kort

Een coöperatie is een vennootschapsvorm met beperkte aansprakelijkheid. Een coöperatie wordt opgericht om een gemeenschappelijke behoefte in te vullen. Het is een onderneming waarin lusten en lasten gedeeld worden. Dit vereist engagement van alle vennoten. Het gevoel er niet alleen voor te staan is een onderschatte troef. Daarenboven zorgen coöperaties in de land- en tuinbouw vaak voor lever- en betalingszekerheid. In een coöperatie moet elk lid er baat bij hebben, moet hij er beter van worden. Het is belangrijk dit principe te bewaken in de verdere uitrol van je coöperatie.

Op de website van Cera vind je meer basisinfo: De coöperatieve vennootschap: enkel voor de echte coöperaties?

Kijk snel naar onderstaand filmpje en ontdek het volledige verhaal achter coöperatief ondernemerschap en Kort'om Leuven.

 
 
Bron: vilt.be