Menu

Webinar 'CRISPR Cas': kunnen we binnenkort onze gewassen programmeren?

Written on 09 November 2020.

Decennia lang zijn wetenschappers gefascineerd aan het zoeken naar de code van alles wat leeft op aarde. Waar zitten de verschillen in gewassen en waarom kunnen sommige gewassen beter tegen droogte of juist een nattere bodem? Waarom gebeuren infecties bij de ene plant wel en bij de andere niet?

Deze en vele andere eigenschappen kunnen “geleend” worden tussen soorten onderling en een bestaand gewas verbeteren.

Door een goede kennis van de genetische eigenschappen kunnen we met CRISPR-Cas heel gericht bepaalde genen in- en uitschakelen of “lenen” en zo bepaalde eigenschappen programmeren of activeren zodat we bvb droogteresistentere gewassen krijgen. Ook de bewaarbaarheid zoals bruine verkleuring van fruit of gewassen met meer vezels en een gezonde olie-samenstelling behoren tot de mogelijkheden.

In dit webinar leggen Ruben Vanholme van VIB-UGent en Isabel Roldán-Ruiz van ILVO uit wat CRISPR-Cas is en wat de vele mogelijkheden voor de landbouw kunnen zijn.

Het Innovatiesteunpunt volgt nieuwe ontwikkelingen zoals CRISPR-Cas op de voet en blijft zo op de hoogte van de mogelijkheden en uitdagingen van deze techniek.

Het standpunt van BB m.b.t. CRISPR-Cas komt kort aan bod. Boerenbond wil op voorhand geen technieken uitsluiten om de landbouwsector de mogelijkheid te geven verder te verduurzamen.

Dit webinar maakt deel uit van een reeks over vernieuwingen die de komende jaren hun weg naar de landbouw gaan vinden.

 

 

Programma

  • Inleiding door Kristof Severijns (Innovatiesteunpunt)
  • De werking van CRISPR-Cas (Ruben Vanholme, VIB-UGent)
  • Toepassingen voor de landbouw (Isabel Roldán-Ruiz, ILVO)
  • Toelichting Boerenbond
  • Vragen en antwoorden

 

Wanneer?

18 november van 13 uur tot 14 uur

 

Voor wie?

Landbouwers

 

Inschrijven?

Schrijf je snel in via het inschrijvingsformulier