Menu

Terugblik webinar “Boeren met Power” en nieuws m.b.t. terugdraaiende teller

Written on 18 January 2021.

Onze energieconsulenten gaven op donderdag 14 januari het webinar “Boeren met Power”, in het kader van de Agro Winteravonden die Innovatiesteunpunt samen met Agropolis organiseert. Heet van de naald gaven onze energieconsulenten ook al wat info over de afschaffing van de terugdraaiende teller.

 

 

Herbekijk het webinar

Vertrekkende van de nieuwe wetgeving rond de digitale meter, de terugdraaiende teller en het toekomstige capaciteitstarief voor elektriciteit, besprak Marleen kansen en uitdagingen voor de energietransitie op landbouwbedrijven. Laurens gaf in de chatbox antwoorden op de vragen die tijdens de presentatie door kijkers werden gesteld. 

 
 
>> Download de presentatie.

Afschaffing van de terugdraaiende teller

Heet van de naald gaven onze energieconsulenten ook al wat info over de afschaffing van de terugdraaiende teller. Enkele uren voor de aanvang van het webinar was er het nieuwsbericht gekomen dat het Grondwettelijk Hof het ‘compensatiemechanisme/principe van de terugdraaiende teller’ voor kleine decentrale productie-installaties (met een omvormervermogen < 10 kVA) had vernietigd. Dit geldt niet alleen voor zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook voor kleinschalige vergisters. Ook het bijhorend ‘prosumententarief’ verdwijnt.

Intussen werkt de Vlaamse overheid aan een nieuw compensatiemechanisme, waarvan de details de volgende weken hopelijk duidelijker zullen worden. Van zodra er hierover meer bekend is, kunnen we aan de slag gaan om enkele scenario’s door te rekenen en gericht advies te geven.

 

>> Voorlopig kan je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond deze compensatie al vinden op de website energiebesparen.be.

>> Op de website van vrtnws vind je meer uitleg over het verdwijnen van de terugdraaiende teller, onder meer via informatieve filmpjes.

>> Lees ook het artikel van onze adviseur Diane Schoonhoven op de website van Boerenbond