Menu

Kom je mee zonneboeren?

Written on 06 September 2021.
Jouw buren investeren in jouw zonnepanelen in ruil krijgen zij producten van jouw bedrijf.

Zonneboeren is een project van Klimaatpunt, het Innovatiesteunpunt en Voedselteams en wordt ondersteund door provincie Vlaams-Brabant. ‘Zonneboeren’ gaat burgers en boeren begeleiden om in gemeenschap te investeren in projecten die meer hernieuwbare energieproductie implementeren op Vlaams-Brabantse boerderijen. Daarnaast wordt deze samenwerking in een energiegemeenschap met boeren gekoppeld aan de korte ketenafzet van landbouwproducten van de betrokken bedrijven.

 

Wat kan je als boer verwachten? 

  • Gratis energiescan en aanleg zonnepanelen op jouw dak(en). (met eigenaarschap).
  • Elke investerende buur krijgt korte keten producten of diensten van jouw bedrijf in ruil. 
  • Jij engageert je om in de toekomst mee te werken aan mogelijke lokale energiegemeenschappen (van zodra de wetgeving er klaar voor is). 

Wat kan je als buur verwachten? 

  • Geef 250 euro aan je lokale boer om zonnepanelen te leggen op zijn dak(en).
  • Krijg 300 euro (h)eerlijke korte keten producten in ruil (60 euro elk jaar, gedurende 5 jaar).
  • Mogelijks kan je in een later stadium tegen een laag tarief ook de overtollige stroom van jouw boer aankopen (van zodra de wetgeving er klaar voor is). 

Voorbeeldscenario

Boer Bert verbruikt 9000 kWh per jaar. Een zonnepaneleninstallatie zou hem ongeveer 10.000 euro kosten. Er zijn 40 burgers uit zijn buurt die elk 250 euro investeren. Boer Bert kan op die manier de installatie financieren. Elke investeerder krijgt in ruil 300 euro smakelijke producten en/of diensten terug van Boer Bert, gedurende een periode van vijf jaar. Als de wetgeving er klaar voor is kan boer Bert mogelijks zijn overtollige zonnestroom verkopen aan de investeerders tegen een lager tarief. 

Over het project

Dit project gaat de komende 2 jaar in regio Leuven en Pajottenland  5 samenwerkingen tussen boeren en buren helpen opzetten.

Interesse? Contacteer Tom Schaeken, tom.schaeken@innovatiesteunpunt.be

 


'Zonneboer zoekt energieke buren' is 1 van de klimaatprojecten van de Provincie Vlaams-Brabant.