Menu

In 5 stappen naar een actief dorp!

Geschreven op 12 maart 2020.
In het kader van het leaderproject ‘Dorpen in’t kwadraat’ ontwikkelde Innovatiesteunpunt een ‘Do it yourself kit’. Een simpel vijf stappenplan naar een actief dorp!

Of je nu lid bent van een enthousiaste buurtwerking, een dorpsvereniging, oudercomité of dat je gemeenteraadslid of schepen bent … jij wil aan de slag in je dorpsgemeenschap. Borrelt er al een heel concreet idee (onze kerk zoekt een herbestemming of onze buurt wordt overspoeld door zwerfvuil) of heb je gewoon zin om je mede buurtbewoners/dorpelingen samen te brengen om na te denken over de toekomst? Dit vijfstappenplan helpt je op weg! 

Geen enkel dorp is hetzelfde. Geen enkele dorpsactie kan je gewoon kopiëren. Daarom maakten we geen gedetailleerde handleiding, maar een eenvoudig boekje vol hapklare tips. We willen je niet vertellen wat je moet doen. We willen wel je buurtwerking, dorpsvereniging, gemeenteraad … prikkelen om echt aan de slag te gaan. En liefst nog samen met je leefgemeenschap! Wij vonden het alleszins uitermate gezellig in onze drie testdorpen Neerrepen (Tongeren), Mopertingen (Bilzen) en Kerkom (Sint-Truiden)! 

>> Lees meer over het project

0. De vliegende start

Verzamel zoveel mogelijk relevante informatie over je dorp! Doe een nulmeting en breng de startsituatie duidelijk in kaart.
 

1. Creëer buzzz

Betrek zoveel mogelijk andere gemotiveerde partijen. Blijf niet hangen bij je eigen kleine projectje, maar maak er een gedeelde bezorgdheid van!

Spreek zoveel mogelijk mensen persoonlijk aan en maak hen warm om mee na te denken.

2. Samenwerken

Wanneer iedereen op de hoogte is van jouw/jullie intentie om aan de slag te gaan, vorm dan een hechte, actiegerichte groep. Breek de groep eerste initiatiefnemers open en vul je buurtcomité, vereniging, … ook aan met andere geïnteresseerden.

 

Heb je die nieuwe inwoner al eens bevraagd? Of kan het nuttig zijn om ook eens samen te werken met een niet zo voor de hand liggende partner? Heb aandacht voor de samenstelling van de groep: het is net een meerwaarde als je mensen vanuit verschillende hoeken én met verschillende standpunten/meningen samenbrengt.

 

3. Teken het traject uit en ga aan de slag!

Je verzamelde heel wat relevante achtergrondinformatie, zette het thema op de dorpsagenda en verzamelde een groep enthousiaste mensen om mee aan de slag te gaan. Nu is het tijd om jullie ‘traject’ verder uit te tekenen. Hoe vaak willen jullie samenkomen en waar? Welke stappen dienen jullie samen te nemen om te komen tot een mooi eindresultaat?

 

Houd er rekening mee dat mensen zich gemakkelijker engageren voor een duidelijk – in tijd en in engagement - afgelijnd project.

4. Toon je realisatie aan het hele dorp en deel je successen.

Het is belangrijk om erg transparant te zijn over de werkzaamheden in je dorp. Misschien miste je enkele enthousiastelingen bij de ‘wervingsfase’ van je project en kunnen zij zich alsnog scharen bij de groep?

 

5. Blik terug, evalueer en maak nieuwe toekomstplannen.

Jouw dorpsproject hoeft niet te eindigen bij het behalen van jullie eerste overwinning. Misschien zijn er nog zaken die jullie samen op de agenda kunnen zetten?
 

Met steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg.