Menu

5 tips voor ondernemers die met nevenstromen nieuwe ingrediënten en producten op de markt brengen

Geschreven op 13 juli 2020.

Food from Food is een project Interreg Vlaanderen-Nederland dat sinds 2017 ondernemers inspireert en ondersteunt om aan nevenstromen uit de agrovoeding een zo groot mogelijke toegevoegde waarde toe te kennen. Voeding blijft voeding. Het project bracht een 50-tal ondernemers samen in projecten en meer dan 25 producten werden ontwikkeld.

Door dit project werden reeds tonnen voedselverspilling voorkomen en voor veel bedrijven is dit nog maar het begin van een nieuw verhaal, een nieuwe wending. Hieronder 5 tips van onze pioniers:

  1. Kijk naar je proces als integraal gegeven, inclusief de nevenstroom. Beschouw je proces opnieuw en sta open voor nieuwe mogelijkheden, eventueel in andere sectoren. Van exclusieve handtassen uit fruitresten tot unieke limonades op basis van witlofsap: durf ‘out of the box’ te denken! “Waarom zitten we uren op onze knieën om een topproduct te bekomen en gooien we er dan 1/3e terug van op het veld?”
  2. Openminded een project ingaan, samenwerken met verschillende partijen en specialisten en openstaan voor de verschillende uitkomsten. Dit geeft nieuwe business kansen. Kijk naar hoe je op een andere, duurzamere manier kunt samenwerken met je leverancier, daag elkaar uit om van één plus één drie te maken.
  3. Hoe je het product wil verkopen is de moeilijkste opdracht. Marktstudie is key. Maak hier werk van vanaf het begin van elk ontwikkelingsproces en laat je goed omringen met adviezen door partners als Innovatiesteunpunt en Flanders’ FOOD. Zij zijn vertrouwd met co-creatie.
  4. Analyseer altijd goed wat de reden is waarom je ergens vastloopt in een project en vind betrouwbare (onderzoeks)partners die mee met jou naar oplossingen zoeken
  5. “Testen, testen, testen, inzichten moeten verworven worden – als ondernemer moet je het zelf doen” – dit is ook nodig om daarna je personeel te kunnen meenemen in je verhaal. En innovatie kost tijd. Innoveer vooral als er tijd en ruimte voor is in je bedrijf en niet in crisistijden. Innovatie maakt je trouwens veerkrachtiger tijdens crisissen.

Food from Food geeft nog één keer het beste van zich zelf tijdens het online eindevent op 22 september 2020 met de vertrouwde formule: inspiratie – demonstratie en matchmaking.

>> Meer info en inschrijvingen

 

Bron: Flanders' Food