Menu

Agrilight brengt licht in de stal

Geschreven op 10 februari 2021.
Het Nederlandse bedrijf Agrilight is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van verlichtingsmaterialen voor stallen. Voor Boerenbondleden hebben ze een interessant aanbod ontwikkeld dat we graag even toelichten.

Het Nederlandse bedrijf Agrilight, Europees marktleider in stalverlichting, is een onderdeel van het consortium Dool Industries en is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van verlichtingsmaterialen voor stallen. Het bedrijf ontwikkelde lichtarmaturen en besturingssystemen voor stallen voor rundvee, paarden, geiten en pluimvee die in de eigen fabriek gemaakt worden. De verkoop en de installatie gebeurt met dealers (drie in België) maar de ontwikkeling van lichtplannen, op maat voor elk bedrijf, doet Agrilight nog steeds zelf. Voor Boerenbondleden hebben ze een interessant aanbod ontwikkeld dat we graag even toelichten.

Over dit ledenvoordeel hadden we een online gesprek met Dennis Rooiakkers en Jacques van de Windt van Agrilight.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de lengte van de dag invloed heeft op het rendement en het welzijn van landbouwdieren. Zo weten we dat bij melkvee 16 uur licht en 8 uur donker ideaal is voor een verhoogde melkgift. Het is dan wel belangrijk dat de lichtintensiteit (150-200 lux) ook aan bepaalde normen voldoet en dat ’s nachts geen lichten ontstoken worden. Daarom heeft Agrilight een sturingssysteem ontwikkeld waarmee dit lichtregime perfect kan worden ingesteld. Wat daarbij erg interessant is, is de mogelijkheid om met dezelfde armaturen ook rood licht aan te steken waardoor je in de stal kan komen zonder de dieren te storen. Koeien zien geen rood licht, terwijl mensen er genoeg mee zien om te doen wat moet gebeuren.

Bij pluimvee is het – naast het lichtniveau en de goede lichtverdeling – dan weer belangrijk dat de verlichting dimbaar is tot 1% van de maximum lichtintensiteit. Veel systemen krijgen dan last van flikkeringen waardoor het pluimvee onrustig wordt. Bij de installaties van Agrilight garandeert men dat ze helemaal ‘flikkervrij’ zijn, ook bij sterke dimming. Bijkomend voordeel is dat in deze armaturen ook blauw licht ingebouwd zit dat bij het vangen van de kippen kan worden aangestoken. Het is aangetoond dat slachtkuikens bij blauw licht rustig blijven, wat het vangen vergemakkelijkt.

Bij dit alles zijn er toch ook nog een aantal bijkomende positieve punten: zo zijn de armaturen bestand tegen stalomstandigheden (stof, temperatuurwisselingen, ammoniak) en garandeert men een levensduur van de ledlampen van 100.000 uur. En aangezien leds veel zuiniger zijn dan andere lamptypes komt het sowieso zuiniger uit.

Daarnaast zorgt het sturingssysteem ervoor dat alles geautomatiseerd verloopt zodat de boer er eigenlijk niet meer naar om hoeft te zien. Door de combinatie van een lichtcomputer met een buitensensor realiseert men ook nog een mooie besparing op het elektriciteitsverbruik omdat het licht enkel brandt wanneer het nodig is.

Voordelen voor Boerenbondleden

  • Korting op de aankoop van armaturen en besturingssystemen
  • Gratis lichtplan en rendementsberekening op maat van elk bedrijf
  • 4 tot 6 maanden na installatie controle- en servicebezoek door de dealer
  • Installatiekosten apart vermeld op offerte

Meer over Agrilight: www.agrilight.com


Dit artikel werd gepubliceerd in Boer&TuinderVoor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.