
Eureka, ik heb het gevonden! Dat geweldige idee nu ook nog uitwerken, is niet evident. Het Innovatiesteunpunt kan je helpen om ideeën om te zetten in de realiteit. Onze consulenten hebben ruime ervaring opgebouwd in het begeleiden van bedrijven die stappen zetten op het vlak van innovatie. Of je nu vragen hebt over de strategie voor je bedrijf of over het energiemanagement, ideeën hebt voor technische innovaties of misschien wel iets heel nieuws in je achterhoofd hebt …
Een product ontwikkelen en vermarkten
Heel wat landbouwers verwerken hun resterende preigroen, vreemd gevormde groenten, te kleine aardappelen … in veevoeder of als bemesting op hun veld. Sommigen willen nog een stapje verder gaan door ze te verwerken tot een nieuw product dat ook geschikt is voor menselijke consumptie. Zo ging Bart Nemegheer enkele jaren geleden in op een oproep van het Innovatiesteunpunt, dat voor het project Food Heroes op zoek was naar bedrijven die met een designer wilden samenwerken om een oplossing te bedenken voor het voedselverlies in hun bedrijf.
Reststroom 7000 ton
“We verpakken jaarlijks 35.000 ton tafelaardappelen. Alleen de beste kwaliteit komt in aanmerking. Aardappelen met een vlekje worden er onverbiddelijk uitgesorteerd. Daardoor hebben we een reststroom van een kleine 7000 ton uitgesorteerde aardappelen. Die gingen steevast voor een beperkte prijs weg voor verwerking tot vlokken, maar eens geschild is de kwaliteit eigenlijk perfect.” Bart meende dat er een meerwaarde mee te realiseren was. Food Heroes stelde hen enkele designers voor.
Samen met een ontwerpbureau
Bart koos voor het ontwerpbureau Saflot uit Gent. “Zij denken out-of-the-box”, vertelt Bart. “Wij staren ons blind op ons eigen product. Zij denken anders.” Het resultaat was een geschild en voorgegaard gezond gemaksproduct. De Aardappelhoeve leverde al verpakte aardappelen aan de retail en wist dus perfect waar men naar op zoek was: een lekker en gezond product met een voldoende lange houdbaarheid om afval in de winkel te voorkomen.
“Geschilde vacuüm verpakte rauwe aardappelen hebben een beperkte houdbaarheid, maximaal een vijftal dagen. Wanneer we die via winkelketens willen verkopen, verliezen we al snel twee tot drie dagen in de logistiek. De resterende twee tot drie dagen zijn te weinig. Je kan aardappelen pasteuriseren, maar dan verliezen ze smaak en kwaliteit. Wij blancheren ze.”Door de aardappelen slechts kort te verhitten, valt de enzymatische werking stil en blijven ze langer goed.
We willen op een unieke manier in de markt komen. Iedereen heeft spontaan de neiging om anderen na te doen.
Een volgende stap was de presentatie. “We willen op een unieke manier in de markt komen. Iedereen heeft spontaan de neiging om anderen na te doen. De mensen van Saflot stimuleren ons om hierover na te denken. Bepaalde van hun ideeën zijn niet realiseerbaar. Die afweging maak ik, omdat ik de technische achtergrond van het proces ken. Zij zitten artistieker in elkaar. Hun ideeën over hoe je een product in de markt zet, bijvoorbeeld, zijn heel goed bruikbaar. Daar besteden we zelf vaak te weinig aandacht aan, en zij zijn daar veel sterker in.
Een van de voorbeelden is storytelling, het verhaal van je bedrijf brengen. De voorgegaarde biokrieltjes, partjes en kroketjes liggen inmiddels in het schap van BioPlanet en gesprekken met andere retailers lopen. Bart is tevreden van zijn beslissing om in Food Heroes te stappen. “Alleen al het maken van die denkoefening is interessant. Ten slotte gaat het niet over niets, we spreken over meer dan 6000 ton afval.”
Benieuwd naar andere getuigenissen?
Op 13 februari stellen we je 10 innovatoren voor tijdens onze ambassadeursavond. Samen met hen hebben wij de laatste jaren gewerkt aan de realisatie van hun creatieve ideeën. We willen jou ook inspireren en op weg helpen. Schrijf je dus snel in en maak je keuze uit verschillende workshops: bio-omschakeling, dorpenbeleid starter, participatie bij dorpskernvernieuwing, actief burgerschap, windenergie, productontwikkeling en afzet, verbreding, projectsteun voor innovaties, lokale hernieuwbare energiegemeenschappen en ideecoach.