Menu

Buisvoorkoeler past binnen melkkwaliteit en energiestrategie

Geschreven op 16 februari 2021.
Naar aanleiding van het ledenvoordeel voor Boerenbondleden dat Fullwood Packo aanbiedt gingen we samen met Frederick Audenaert, country manager voor Fullwood Packo België, op bezoek bij Jens Crevits.

In Kortemark baat Jens Crevits (28) samen met zijn ouders Luc en Sabine een gemengd bedrijf uit met varkens en melkvee. Bij de overschakeling naar het robotmelken was een voorkoeler een evidentie. Vanwege de voordelen voor melkkwaliteit, maar uiteraard ook om het energieverbruik te beperken.

Naar aanleiding van het ledenvoordeel voor Boerenbondleden dat Fullwood Packo aanbiedt gingen we samen met Frederick Audenaert, country manager voor Fullwood Packo België, op bezoek bij Jens Crevits. Jens aarzelde nooit om de robots op een voorkoeler aan te sluiten. “Mijn grootvader had in zijn tijd nog zelf een voorkoeler avant la lettre gemonteerd door in een grotere leiding een tegenstroom water te voorzien. In de oude melkstal hadden we een voorkoeler zonder problemen, dus ook bij de twee melkrobots wilden we een voorkoeler.” 

Melkkwaliteit

Het zo snel mogelijk doen zakken van de melktemperatuur onder de 10 °C is voor Jens een belangrijke motivatie. “Toen in de oude opstelling een foute afstelling met de drinkbakken er een keertje voor zorgde dat de voorkoeler niet voldoende draaide, zagen we dat in de melkkwaliteit. Snel koelen is nodig om de melkkwaliteit optimaal te houden”, weet Jens.

Voorkoeler en zonnepanelen

Het economisch voordeel is volgens Frederick Audenaert even belangrijk. Koeling is de grootste energiekost op het bedrijf, nog voor warmwaterproductie en ventilatie. Een voorkoeler haalt de helft van de warmte uit de melk en kan het op die manier mogelijk maken om met een lichtere installatie te koelen. Hij ziet hoe de elektriciteitsvoorziening op een aantal melkveebedrijven een beperkende factor wordt. Bij conventionele melkers zorgt twee keer melken per dag voor een plotse sterke energievraag. “Zij kunnen ervoor kiezen om een tweede voorkoeler te installeren met ijswater in een gesloten circuit. De melk komt dan op 4 °C in de koeltank én de productie van het ijs kan gedurende de dag gebeuren. Dat buffert de piek in de energievraag en kan als batterij dienen bij bedrijven die zonnepanelen hebben.”

Ook Jens overweegt de installatie van zonnepanelen. Met de varkenstak op het bedrijf is er altijd genoeg energievraag om de opgewekte energie zelf te gebruiken. “We zien dat boeren vandaag meer dan tien jaar geleden hun energieverbruik in vraag stellen. Ze maken bewustere keuzes op dat vlak”, merkt Frederick op.

Nog meer energiebesparing

Frederick ziet nog andere manieren waarop melkveehouders energie kunnen besparen in hun melkstal. “Bij Fullwood Packo werken we vaak met een opgesplitste koelgroep, en plaatsen we de condensor buiten onder een afdak, liefst aan de noordkant. Het is ook zeer belangrijk dat die condensor ook proper gehouden wordt, deze afdekken om je kleren te drogen is zeker geen goed idee. Hoe sneller een koelgroep zijn warmte kwijt kan, hoe beter.”

Ledenvoordeel Boerenbond

  • 10% fabrikantkorting op de buizenkoeler
  • Actie geldig tot 30 juni

Meer informatie: www.boerenbond.be/ledenvoordelen


Dit artikel werd gepubliceerd in Boer&TuinderVoor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.