Menu

Creatief met online participatie

Geschreven op 01 juli 2020.
Covid19 zette het leven van gezinnen, verenigingen, bedrijven… op hun kop. De context waarin we maanden vertoefde en nu stilaan normaliseert, zette ons ook aan tot creativiteit.

Het was een zoektocht naar strategieën om de dingen op een andere manier te doen. Eén van vragen voor ons was: "Hoe kunnen we onze participatieprocessen online verderzetten?".

Een zoektocht naar tools

Tijdens de eerste weken van de semi-lockdown in Vlaanderen gingen we thuis, achter onze laptops, aan de slag. Terwijl de webinars met "Hoe online vergaderen" ons om de oren vlogen, gingen we op zoek naar betere mogelijkheden. Hoe kunnen we online dezelfde doelen behalen? Hoe kunnen we inspireren, brainstormen en nuance krijgen in verhalen en meningen? Hoe kunnen we toewerken naar een gedeeld verhaal zonder te vervallen in klassieke, saaie praatbarakken? Al snel ontdekten we de breakout-mogelijkheden van Zoom, online prikborden zoals Padlet en (voor ons) verborgen functies van Google. Met wat creativiteit knutselde we onze eerste processen en workshops in elkaar voor de dorpen Genoelselderen en Poederlee.

 

Onze ervaringen? Positief!

Twee maanden verder blijkt het online werken best goed te werken. Al te grote technische problemen werden ons bespaard. Nieuwe mensen vinden hun weg naar onze processen en in tegenstelling tot wat je misschien verwacht, valt de oudere generatie helemaal niet uit. Een telefoongesprek vooraf om hen door de aanmelding te loodsen, of een kleinkind dat even ondersteunt, is vaak al voldoende. Resultaten die we boeken zijn kwaliteitsvol en de reacties van deelnemers over onze aanpak positief.

Onze ervaringen brengen het online participatieverhaal, waar we al voor de maatregelen aan werkten met o.a. de ontwikkeling van een creatieve visualisatietool, in een stroomversnelling. De komende tijd participeren we online verder en verkennen we nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Hierbij geloven we sterk in een aanpak waarbij offline en online strategieën gecombineerd worden.

Zelf aan de slag?

Om niet de zoveelste publicatie te zijn, verwijzen we naar 'Democatie in actie'. Zij bundelden hun inzichten in deze handige inspiratiegids.