Menu

De Food Heroes Award gaat naar...

Geschreven op 23 mei 2019.
Er waren 76 inzendingen voor de Food Heroes Award. Tijdens de award show op de CFIA-beurs in Rennes (Frankrijk) kwamen er drie winnaars uit de bus.

De uitreiking van de award is een hoogtepunt in het Europese Interregproject Food Heroes, dat oplossingen zoekt voor reststromen in de eerste schakels van de keten.

EnVie

In de categorie 'Fruit en groenten' gaf de jury de eerste plaats aan enVie, een sociale onderneming die 100% natuurlijke soepen maakt van surplusgroenten. Sinds de verkoop startte afgelopen september, heeft enVie al meer dan 40 ton groenten gered. Daarnaast  steunt de onderneming ook langdurig werklozen door hen een jaar lang werk en opleiding te bieden, zodat ze opnieuw op zoek kunnen naar een job. EU Commissaris Vytenis Andriukaitis, die de jury voorzat, apprecieerde de oplossing van deze voedselhelden: “enVie toont heel eenvoudig de waarde van voedsel in onze maatschappij. Het is een alomvattend verhaal, dat voedsel in het hart van onze maatschappij plaatst, in combinatie met sociale tewerkstelling en voedselbanken. Bovendien scoort het hoog op impact, door de betrokkenheid van een Belgische retailer." 

In Ovo

Impact was eveneens een cruciale factor bij de keuze van de jury in de categorie 'Mannelijke dieren'. Voedselheld In Ovo ontwikkelt een snelle screeningmachine voor vroege geslachtsdetectie in eieren om het uitselecteren en doden van hanen te voorkomen. Deze Nederlandse voedselheld redt zo gemiddeld 45 miljoen hanen per jaar. Vytenis Andriukaitis: “In de verspillingshiërarchie scoort deze oplossing op het hoogste niveau, want ze redt ‘grondstoffen’ in een zeer vroeg stadium. Bovendien redt ze dieren. Zodra deze technologie operationeel is, kan ze toegepast worden in de hele pluimvee-industrie en zal ze een heel grote impact hebben. Daarnaast past deze co-creatieve oplossing met partners buiten de sector perfect in het Food Heroes project.”

Mussella

De award in de categorie 'Vis en zeevruchten' ging naar Mussella, een splinternieuwe oplossing voor voedselverspilling van het Franse Briere Myticulture. Ze redden te kleine mosselen, die normaal in zee gedumpt worden, door ze te verwerken in nieuwe, bevroren mosselproducten. De jury was unaniem enthousiast over deze oplossing: Het is een zeer moedig initiatief dat strijdt tegen voedselverspilling veroorzaakt door de concurrentie op de markt. Deze sterke, marktgeoriënteerde oplossing upcyclet te kleine mosselen en geeft geweigerde mosselen een tweede kans. Het initiatief heeft een zeer hoge impact door de regionale oorsprong en smaak. “

       

Publieksprijs

Naast de awardshow werd ook een publieksprijs uitgedeeld. Het was opnieuw het Belgische enVie dat de prijs wegkaapte. Meer dan 16% van de stemmen ging naar de sociale onderneming die soep maakt van surplusgroenten.

_______________________________________________________________________________

Dit artikel werd gepubliceerd in  Boer&Tuinder.  Voor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.