Menu

De Food Heroes Award gaat naar... enVie, In Ovo en Mussella!

Geschreven op 25 maart 2019.
Van de 76 inzendingen voor de Food Heroes Award zijn tijdens de award show op de CFIA Expo 2019 in Rennes (Frankrijk) drie winnaars uit de bus gekomen.

 

enVie ging zelfs met twee prijzen lopen: zij winnen de juryprijs in de categorie Fruit & Groenten én konden de harten van het publiek het meest bekoren en winnen daardoor ook de publieksprijs. In Ovo won de juryprijs in de sector Mannelijke Dieren en Mussella kaapte de juryprijs in de categorie Vis & Zeevruchten weg.

 

 

De jury gaf het Belgische enVie de eerste plaats in de sector Fruit & Groenten. Deze sociale onderneming maakt 100% natuurlijke soepen van surplus groenten. Hoofd van de jury, EU Commissaris Vytenis Andriukaitis, apprecieerde de oplossing van deze voedselhelden enorm:

enVie toont heel simpel de waarde van voedsel in onze maatschappij aan. Het is een alomvattend verhaal. Het plaatst voedsel in het hart van onze maatschappij in combinatie met sociale tewerkstelling en voedselbanken. Hiernaast scoort het hoog op impact door de betrokkenheid van een Belgische retailer.

                    

 

Impact was ook een cruciale factor in de juryselectie van de winnaar in de categorie Mannelijke Dieren. In Ovo ontwikkelt een snelle screening machine voor vroege geslachtsdetectie in eieren om het uitselecteren en doden van hanen te voorkomen. Deze Nederlandse voedselheld redt zo ongeveer 45 miljoen hanen per jaar. Hoofd van de jury, EU Commissaris Vytenis Andriukaitis:

Deze oplossing vertoont het hoogste niveau van vermindering van voedselverspilling in de verspillingshiërarchie. Het redt ‘grondstoffen’ in een zeer vroeg stadium. En het redt dieren. Eens deze technologie operationeel is, kan het toegepast worden in de hele pluimvee industrie en zal het een heel grote impact hebben. Hiernaast past deze co-creatieve oplossing met partners buiten de sector perfect in het Food Heroes project.

                    

 

De award in de sector Vis & Zeevruchten ging naar Mussella. Mussella is een splinternieuwe oplossing voor voedselverspilling van het Franse Briere Myticulture. Ze redden te kleine mosselen, die normaal in zee gedumpt worden, door ze te verwerken naar nieuwe, bevroren mosselproducten. De jury was unaniem enthousiast over deze oplossing:

Het is een zeer moedig, nieuw initiatief dat strijdt tegen voedselverspilling veroorzaakt door de concurrentie op de markt. Het is een sterke, marktgeoriënteerde oplossing voor het ‘upcyclen’ van te kleine mosselen die anders op de bodem van de zee belanden. Deze oplossing geeft een tweede kans aan geweigerde mosselen. Het heeft een zeer hoge impact door de regionale oorsprong en smaak.

                    

Publieksprijs

Naast de prijzen per categorie, werd er ook een publieksprijs uitgedeeld. Het was opnieuw het Belgische enVie dat de prijs wegkaapte. Meer dan 16% van de stemmen ging naar de sociale onderneming die 100% natuurlijke soepen maakt van surplus groenten.

                    

 

Food Heroes is een project binnen het Interreg NWE programma. Het Innovatiesteunpunt is één van de partners die mee op zoek gaat naar oplossingen voor voedselverliezen in de eerste schakel van de voedselketen.