Menu

Doe mee aan onze sectorbevraging

Geschreven op 19 november 2020.
Ben jij akkerbouwer en begaan met het klimaat?

Klimaatverandering manifesteert zich onder meer in extremere weersomstandigheden. We kunnen er bijna van uitgaan dat je als akkerbouwer gevolgen ondervond van lange droogteperiodes, hitte, of net extreme neerslag. Hoe ga je daarmee om? Kan je klimaatbewust aan landbouw doen en daar ook slimme economische keuzes in maken?

De laatste decennia is er steeds meer variatie in de opbrengst van landbouwgewassen. Als gevolg van klimatologische omstandigheden zoals hittegolven en droogte kan de opbrengst van bepaalde gewassen sterk verminderen.

Zoals je kon opmaken uit het eerste artikel van dit dossier kan je als landbouwer op twee belangrijke aspecten ingrijpen bij de klimaatproblematiek. Door het nemen van verschillende gerichte klimaatmaatregelen kan je enerzijds je eigen impact op het klimaat verminderen. Anderzijds kan je op die manier trachten zo goed mogelijk om te gaan met de effecten van de klimaatverandering.

ILVO, het Innovatiesteunpunt en VITO willen via het project Klimrek de sector hierbij helpen. Het opzetten van een sectorbevraging is een eerste stap voor de sector ‘akkerbouw met aardappelen in het teeltplan’. Daarin willen wij van jou horen hoe je de klimaatproblematiek ervaart, maar ook of je al aan maatregelen denkt.

Dit najaar wordt het startschot gegeven van het klimaattraject dat we de komende drie jaar zullen afleggen voor akkerbouw met aardappelen in het teeltplan. Het doel van deze bevraging is een basis te leggen van de klimaatscan en een grondige inschatting te kunnen maken waarvan de sector zélf wakker ligt en reeds problemen mee ervaart.

Kortom, hierom zou jij deze enquête moeten invullen:

• Deel jouw ideeën en/of bezorgdheden rond het omgaan met en aanpakken van klimaatverandering op jouw bedrijf. 

• Wij willen van jou, als ervaringsdeskundige in het veld, bijleren.

• Er komen heel wat mogelijke klimaatmaatregelen aan bod, waar jij mogelijk ook uit kan leren!

• Geef integraal mee vorm aan de klimaatscan voor de akkerbouw, want deze enquête zal de eerste krijtlijnen zetten.

Wil jij deze enquête invullen? Ga dan naar www.klimrekproject.be/meedoen

Blijf op de hoogte

Tot slot geven we nog graag mee dat de resultaten begin januari verwacht worden. Indien je hiervan op de hoogte wil blijven, kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief (www.klimrekproject.be/meer-weten).

Wil je mee instappen in het klimaattraject? Dat zou fantastisch zijn. Laat je gegevens achter via de website (www.klimrekproject.be/meedoen) zodat wij jou kunnen contacteren. Als de klimaatscan klaar is, willen we hem op zo veel mogelijk bedrijven toepassen. Wil je ook meehelpen bij de ontwikkeling ervan? Geef dit dan zeker aan bij het achterlaten van je gegevens. Om de scan te maken en te valideren zijn praktijkcijfers en praktisch inzicht onmisbaar. Tot binnenkort!

 


Dit artikel werd gepubliceerd in  Boer&Tuinder.  Voor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.