Menu

Dorpentip: Claim jouw 'right to challenge'

Geschreven op 05 november 2019.
Wat je zelf doet, doe je beter? Claim je idee, jouw ‘right to challenge’ en neem samen met andere inwoners je dorp of buurt in handen!

 

In Nederland is het principe ondertussen gekend: burgers krijgen de kans om typische rollen die de lokale overheid opneemt, zélf op te nemen. Vaak gaan dan ook voorziene budgetten geheel of gedeeltelijk naar de initiatiefnemers. Dit biedt heel wat kansen. Op die manier ontstonden bijvoorbeeld creatieve buurtplekken ontworpen en in beheer van de inwoners van de buurt.

 

Concepten zoals ‘the right to challenge’, maar ook het burgerbudget dat al in enkele Vlaamse steden wordt toegekend aan buurtinitiatieven, zijn een groeiende strategie om inwoners te stimuleren om zelf werk te maken van hun ideeën. Nog steeds kijken bewonersgroepen maar al te vaak naar de gemeentelijke overheid om bepaalde acties en ideeën uit te voeren, terwijl ze het als ervaringsdeskundige het zelf veel beter kunnen!

 

Dus, heb jij samen met anderen in je dorp of buurt een leuk idee? Stap dan naar je gemeentebestuur en vraag goedkeuring om het zelf te doen!

 

© Foto: Meriam Beek