Menu

Dorpentip : iedereen – ook die jonge mama– doet mee?

Geschreven op 19 december 2019.
Je hoort het wel vaker. De gemeente organiseert een inspraakavond en er daagt een groepje blanke, mannelijke, maar vooral erg mondige en zelfzekere vijftigers op.

Een vereniging organiseert een dorpsactiviteit, maar … de jonge garde van het dorp kregen ze ‘de deur niet uit’. Een flyer motiveert het hele dorp om mee te doen, maar van de 1000 inwoners voelen er zich 6 aangesproken.

In de plaats van te vervallen in dooddoeners als ‘de jongeren doen toch niet mee’ of ‘we hebben echt alles al geprobeerd’, neem je best een onderzoekende houding aan. Wat maakt dat die jonge, werkende moeder er niet bij is op je avondsessie? Ga met haar in gesprek. Zijn er concrete acties die je kan ondernemen om het voor haar makkelijker te maken om er ook bij te zijn? Kan je een bepaalde afwezige doelgroep, bijvoorbeeld jongeren, op een aangepaste manier aanspreken en een programma op hun maat voorzien? Probeer het eens uit - zak bijvoorbeeld ook eens af naar hun ‘habitat’ i.p.v. vast te houden aan je eigen, veilige terrein.

Dus,bij je volgende activiteit… doe eens net dat ietsje meer moeite. Praat, zoek en probeer… en wie weet? ;-)