Menu

Dorpspunt Beveren aan de IJzer

Geschreven op 10 april 2019.
Wie inspiratie zoekt, vindt die zeker in het Dorpspunt in Beveren aan de IJzer

Wie inspiratie zoekt, vindt die zeker in het Dorpspunt in Beveren aan de IJzer. ‘De Lovie’ in Poperinge, een sociale organisatie voor kinderen, jongeren en volwassenen, bouwde dit buurtpunt uit in het kader van dagbesteding. Het Dorpspunt wordt uitgebaat door mensen met een beperking. Het is de hele dag open, van maandag tot vrijdag. Die dagelijkse toegankelijkheid is het grote succes. Vrijwilligers houden het af en toe een avond open, zodat er ook dan een activiteit kan plaatsvinden, volgens de behoefte van de dorpsbewoners.

Je wordt er warm onthaald. Koffie en zelfgebakken taart staan altijd klaar, tegen een democratische prijs. Inmiddels is het Dorpspuntcafé ook uitgegroeid tot een winkel, in samenwerking met de buurtsupermarkt en een bakker van nabijgelegen dorpen. Heel belangrijk is dat een buurtpunt geen concurrentie is voor de weinige middenstand die er in de streek nog is, maar een samenwerking.

Ook voor de lokale land- en tuinbouwers is het buurtpunt een kans. Ze krijgen een afzetkanaal bovenop de eigen hoevewinkel. In het Dorpspunt in Beveren vind je lokaal geteelde groenten, een diepvriezer met rundvlees en een diepvriezer met varkensvlees. In de koelkasten vind je charcuterie en diverse zuivelproducten die allemaal komen van hoeveproducenten uit de streek.

 

Het Dorpspunt is nog in volle ontwikkeling. Op vraag van de buurtbewoners kan je er nu ook een elektrische bakfiets huren en er wordt nagedacht over een deelauto, die deels een antwoord is op het tekort aan goed openbaar vervoer in de streek. Voor de vele fietstoeristen die de Westhoek verkennen, staat er elke middag soep met een boterham klaar.

Het Dorpspunt in Beveren aan de IJzer is een inspiratiebron voor al wie in zijn eigen buurt iets wil uitbouwen. Je krijgt er van ervaringsdeskundigen antwoord op al je vragen. Wie er langsgaat, moet zeker hun IJzergaletten proeven, een zalig ambachtelijk product waarmee je thuis kunt nagenieten van dit inspirerende initiatief.

 

Enkele tips!

Bouw een dorpspunt uit in functie van de lokale noden. Wacht niet tot het hele concept rond is: start en laat het groeien. Onverwacht snel krijg je zelfs van de grootste sceptici zeer goede ideeën.