Menu

Een project schrijven … dat doe je zo!

Geschreven op 06 februari 2020.
Wil jouw gemeente, buurtcomité of vereniging experimenteren met een nieuw concept? Broeden jullie op plannen om de uitdagingen binnen jullie dorp op een andere manier aan te pakken?

 

Ontbreekt het jullie aan middelen of vinden jullie binnen de reguliere werking te weinig tijd om er echt mee aan de slag te gaan? De consulenten van Innovatiesteunpunt begeleiden graag jouw zoektocht doorheen het projectenlandschap. Wij zijn momenteel aan de slag in 57 projecten verspreid over Vlaanderen én Europa. In dit artikel lees je onze vijf sleutels tot een succesvolle projectaanvraag.

Klare taal

Jouw projectaanvraag wordt gelezen door een onafhankelijke jury. Houd er rekening mee dat de materie waar jij iets over schrijft, geheel nieuw kan zijn voor hen. Vermijd te vaag taalgebruik en duid wat de doelstelling van je project is. Waarom is jouw project onmisbaar – op welke vraagstukken biedt jouw project hét antwoord? Welk eindresultaat wil je behalen en via welke stappen bereik je je doel? Is je planning en budgettering transparant?

Klopt het financiële plaatje?

Check je financiële tabel liefst een keertje extra alvorens je je project richting beoordelingscomité stuurt. Vaak wordt deze tabel nl. het allereerst bekeken door de subsidiegevers. Je kan punten en komma’s blijven verbeteren, maar cijfers liegen niet. Zijn de projectonderdelen realistisch gebudgetteerd? De begroting is het kloppende hart van je projectaanvraag – je vraagt immers een instantie om mee te investeren in jouw idee.

Alle neuzen in dezelfde richting : eerlijk duurt het langst

What’s in it for me? Wil je partnerorganisaties overtuigen om mee te stappen in je project? Verkoop niet jouw idee, maar pitch welke voordelen er in het project zitten voor hen. Het project moet een duidelijke toegevoegde waarde hebben voor elke participant. Benadruk deze meerwaarde in de onderhandelingen. Wat maakt dat iemand mee wil stappen in het project : wat wil hij/zij hiermee bereiken voor zijn/haar organisatie?  Zet alle belangen duidelijk op een rijtje. Wat zijn de randvoorwaarden : zijn er bepaalde financiële en inhoudelijk no go’s? Een open en eerlijk gesprek - liefst face tot face en niet via e-mail of telefoon - biedt heel wat soelaas.

Time is money

Het schrijven van een project kan heel wat tijd in beslag nemen. Vermits projectoproepen vaak een beperkte tijd open staan, hink je wel eens aan tegen de deadline bij het voorbereiden van een projectaanvraag. Een dooddoener, maar begin toch tijdig. Het invullen van het projectformulier zal wel lukken, maar pols ook welke documenten, bewijsstukken en volmachten je bij je aanvraag moet voegen. Wanneer je goedkeuring nodig hebt van bestuurders of de handtekening van je directeur – licht je hen hier best tijdig over in.

Houd je ogen op de prijs

Het uitdokteren van de projectdoelstellingen, het scherpstellen van een planning, het puzzelen met financiën, het heen en weer mailen met partners, de tien versies van je aanvraagformulier... Bij het opzetten van een project is er altijd een fase waarin er meer chaos is dan duidelijkheid. Houd goede moed en probeer zo planmatig als mogelijk te werk te gaan. Succes!