Menu

Emissie

Geschreven op 15 maart 2016.
Het demonstratieproject Goed GeRUND heeft als doel de Vlaamse rundveehouders te informeren over ammoniakemissie, het beleid dat daarrond gevoerd wordt en de rol die de landbouwers kunnen spelen. Eén van de items waarover Goed GeRUND meer duidelijkheid wil brengen, is de PAS-lijst. De PAS-lijst is een lijst met ammoniak-reducerende maatregelen die door de Vlaamse overheid erkend worden. Om de ondernemers hierover te informeren werden twee demonstratieruimtes ingericht: een eerste op de Hooibeekhoeve (Geel), een tweede op het ILVO (Merelbeke). In deze demoruimten wordt uitgelegd wat ammoniak is en waarom de uitstoot ervan verminderd moet worden, maar ook hoe je dat kan doen. De PAS-maatregelen worden er één voor één uitgelegd en in de meeste gevallen ook gedemonstreerd. Daarnaast maken we ook een ecologische en economische analyse van elke maatregel. Goed GeRUND is een project dat het Innovatiesteunpunt uitvoert in samenwerking met het ILVO, de Hooibeekhoeve en het Agentschap Natuur en Bos.
 
De eindbrochure van Goed GeRUND kan je vinden achter deze link.   
 

 

 

 

Er zijn 4 verschillende manieren om emissies te reduceren:

Luchtwasser  Loopvloer reinigen Beweiden Vloersystemen 

 

Bezoek de demoruimte in Geel of Melle

Demoruimte Hooibeekhoeve Geel
Rundveehouders kunnen een bezoek aanvragen aan de demoruimte en krijgen er voor hun bedrijf toepasbare informatie. Dit kan individueel of in groep. Tijdens het bezoek zal Nick Rutten, industrieel projectingenieur, verbonden aan de Hooibeekhoeve, duiding geven en vragen beantwoorden. Bedoeling is dat de bezoekers/rundveehouders naar huis gaan met bruikbare, voor hun bedrijf  toepasbare informatie 
 
Een bezoek aan de demoruimte kan aangevraagd worden via Nick.rutten@provincieantwerpen.be of 014/85 27 07. De Hooibeekhoeve vind je op volgend adres: Hooibeeksedijk 1, 2440 Geel.
 
Infostand ILVO Melle
Ook op het ILVO (Scheldeweg 68, 9090 Melle) kan men in het kader van Goed GeRUND een bezoek brengen aan een infostand rond de PAS-maatregelen. Hier krijg je uitleg over het lopend PAS-onderzoek en kan je de werking van ingebouwde verneveling en een mestrobot in een proefstal bekijken.Ook het animatiefilmpje wordt er getoond.
 
Voor een rondleiding op het ILVO neem je contact op met Leen Vandaele (09/272 26 26, Leen.Vandaele@ilvo.vlaanderen.be). De rondleidingen gebeuren op afspraak en in groepsverband
Meer info
Brochure: Ammoniakemissie in de veehouderij Klik hier