Wei is een afvalstroom waarvan in de EU jaarlijks 40 miljoen ton gevormd wordt als gevolg van kaas- en yoghurtproductie en waarvan iets minder dan de helft onverwerkt blijft. Grote zuivelbedrijven valoriseren de verschillende wei-stromen reeds voor een groot deel. Hiervoor zijn echter grote investeringen in dure technologie nodig, wat maakt dat dergelijke valorisatie niet haalbaar is voor kleinere, artisanale zuivelfirma’s. In dit Whey'coholic project, gaan we op vraag van de kleinschalige hoevezuivelaars samen op zoek naar een oplossing voor hun wei.
Ons voorstel: Fermentatie tot bio-ethanol
Via fermentatie kan de nog aanwezige lactose in wei worden omgezet tot bio-ethanol. Dit is een gekend proces en heeft al wat toepassing in de industrie. De insteek van het Whey’coholic project bestaat er in om een gefermenteerde drank op basis van wei die bijv. als bier gedronken kan worden te onderzoeken. Dergelijke dranken zijn echter zelden aangepast aan de smaak van de huidige consument. Hier ligt dus de uitdaging om drank te bekomen met een smaak en aroma die wel beantwoord aan de verwachtingen van de hedendaagse consument.
Het doel van ons project is om dit fermentatieproces met zijn veelheid aan toepassingen toegankelijk te maken voor de kleinere kaasproducenten.
Hoe gaan we dit realiseren?
Finaal, willen we, naast optimalisatie van het proces en productie van testbatches, een aanbeveling opstellen per type wei, zodat producenten daaruit het optimale proces kunnen selecteren dat het beste bij hun afvalstroom aansluit.
Wie?
- Expertisecentrum “Sustainable Resources” Hogeschool UCLL (Diepenbeek)
- Laboratory of enzyme, fermentation and brewing technology (FIIW, Gent)
- Destilleerders
- Hoevezuivelaars of andere kleinschalige zuivelproducenten
- (Proef)brouwerijen
- Leverancier van commerciële giststammen
- Producenten van bijv. kombucha, kefir, …
Modaliteiten TETRA-aanvraag
- Projectduur: 2 jaar
- Deadline indiening: dinsdag 9/2/2021 12h ‘s middags
- Startdatum: 1/9/2021
- Beslissing: juni 2021
- Cofinanciering van 7,5% van het totaal budget vereist, in te brengen vanuit bedrijven.
Voor meer info, contacteer: