Menu

Gezocht: dorpen die 'slim' willen zijn

Geschreven op 01 april 2020.
Het Innovatiesteunpunt zoekt een dorp of gemeenschap dat 'slim' wil zijn en mee in het ‘Smart Rural’- project wil stappen om als piloot te fungeren voor het Smart Village-concept.
Smart watte…?!
Het begrip 'Smart Village' omvat alle slimme strategieën en innovaties die dorpsgemeenschappen vandaag inzetten om hedendaagse problemen en uitdagingen (klimaatsverandering, vergrijzing, verkeerscongestie, …) op te lossen. Die oplossingen kunnen technologisch, digitaal of sociaal innovatief zijn! Digitalisering is dus slechts één strategie om ‘slimmer’ te worden.
Belangrijke voorwaarde is de betrokkenheid van (tenminste) een groep inwoners. Het gaat dus niet om individuele oplossingen! Afgebakende domeinen zijn smart farming; bio-economie & energie; digitalisering van de gezondheidszorg & sociale dienstverlening; deeleconomieën en coöperaties. Het concept is niet one-size-fits-all, maar houdt rekening met de noden en opportuniteiten van het respectievelijke gebied of gemeenschap.
 

Hoe ziet zo'n traject eruit?

 

3 redenen om mee te doen!

  1. Jullie worden begeleid door experten
  2. Jullie kunnen kennis uitwisselen en samenwerken met andere dorpsgemeenschappen en belangengroepen.
  3. Jullie dorp is zichtbaar op Europees niveau

Voor wie? 

Iedereen die samenwerkt in en voor het dorp: gemeentebesturen, dorpsraden, verenigingen, ondernemers, ....

 

Enkele voorbeelden

Esbeek - het dorp dat zelf een café kocht

Esbeek - de dorpsraad herbestemde hun kerkgebouw tot school

Beveren aan de IJzer - De Lovie, een organisatie die personen met een verstandelijke handicap ondersteunt, startte een dorpspunt. Een uniek concept die zorg, dienstverlening, ontmoeting combineert én zo perfect op maat is van de dorpsgemeenschap. 

Bornem - Het Sociaal Huis in Bornem gaat met hun Buurtkar tot bij minder mobiele inwoners! 

Hoogstraten - De stad Hoogstraten bedacht samen met de inwoners van Meerle een plan voor hun dorpscentrum: efficiënt, gericht op de dorpsgemeenschap met respect voor Erfgoed! 

Hoegaarden - In Hoegaarden brengt de gerenoveerde parochiezaal heel wat activiteiten #onder1dak: Chiro, wereldwinkel… 

Berlare, Buggenhout, Laarne, Wichelen en Waasmunster - Sla(atje) Praatje bij de mobiele sociale kruidenier! De OCMW’s combineren sociaal contact, gezonde voeding, koopkracht en budgetvaardigheid in een mobiel concept.

 

Interesse?

Stel je voor 11 mei kandidaat op de website van het project Smart Rural. 
 
Heb je vragen? Is er iets niet duidelijk? Of hulp nodig bij het invullen van het deelnameformulier? Aarzel niet en neem contact op met onze innovatieconsulent Davy. Hij helpt je graag op weg!
 

Deze oproep kadert in het ‘Smart Rural’ project, een project van de Europese commissie (DG Agri) om dorpen en dorpsgemeenschappen te inspireren om de smart village benadering en strategie te ontwikkelen en te implementeren. Met dit initiatief is het de bedoeling om voor 17 dorpen, verspreid over Europa strategieën te ontwikkelen om hen ‘slimmer’ te maken. Hierdoor wil de Europese commissie beter begrijpen hoe een dergelijk proces er uit kan zien, input genereren voor het toekomstig Europees (stimulerings)beleid, maar ook lokaal

stimulans bieden om aan de slag te gaan met het concept.