Menu

Het belang van beleidsmakers in een energiecoöperatie

Geschreven op 09 januari 2020.
Bekijk de filmpjes en ontdek waarom het nuttig is om ze te betrekken en wat de voordelen zijn voor de gemeente zelf.

De Franse partner in het ECCO-project, Energies Citoyennes en Pays de Vilainne (EPV) maakte een filmpje over de rol van beleidsmakers in energiecommunities. Ze interviewden beleidsmakers tijdens REVE 2019, een Europees congres over burgerprojecten rond hernieuwbare energie. Ook het Innovatiesteunpunt en de Nederlandse partner, ZLTO gingen op stap en bevroegen enkele ervaringsdeskundigen. Kijk en ontdek!

 

 

De lokale overheid helpt om:

  • beslissingen te nemen
  • de bevolking te mobiliseren
  • transparantie en dialoog te garanderen
  • bewustzijn te creëren bij de lokale bevolking

Ze kunnen de vrijwilligers ondersteunen in de communicatie en lokale activiteiten faciliteren. Ze kunnen ook investeren in het project en mee in het bestuur stappen.

De betrokkenheid van de overheid in het project moedigt inwoners aan om te participeren en geeft hen ook zekerheid en vertrouwen in het project.

 

 

Het betrekken van de gemeente in een burgerproject rond hernieuwbare energie zou volgens Jo Degrootte, bestuurslid van ECoOB Enoodzakelijk zijn om draagvlak te creeëren binnen je gemeente, maar ook buiten je gemeente.

 

 
 Ook in Nederland zien we dat de gemeente vooral faciliteert, ondersteunt en mensen/organisaties met elkaar in contact brengt. 
 

 

In alle drie de cases zien we dat deelnemen aan een energiecoöperatie ook voordelen heeft voor de gemeente zelf. Denk maar aan de realisatie van de klimaat- en energiedoelstellingen.