Menu

Het coronavirus leert ons denken als een astronaut

Geschreven op 27 april 2020.

Wat kunnen we leren van de ruimtevaart in onze strijd tegen het coronavirus? We vroegen het aan Nancy Vermeulen, onze spreker tijdens de KBC-Innovatieavonden. Zij leidde een marssimulatiemissie in Utah en trok samen met een vijfkoppig team de rode woestijn in om er twee weken lang een expeditie naar Mars te simuleren. Ze leerden er niet alleen om samen te werken als crew, maar ook om afgesloten te zitten van de buitenwereld in een kleine ruimte. Een situatie die veel weg heeft van de situatie waarin we ons vandaag allemaal bevinden door het coronavirus. Reden genoeg om nog eens met Nancy in gesprek te gaan.

Sinds vorig jaar leidt ze in haar eigen Space Training Academy toekomstige privé-astronauten op. “Kunnen omgaan met afzondering is één van de selectiecriteria voor een astronaut.”, aldus Nancy Vermeulen. “Vandaag zijn we allemaal sociaal geïsoleerd.” Nancy vergelijkt ons met astronauten die naar het internationaal ruimtestation ISS gaan. Ze zien de aarde nog en zijn nog steeds in verbinding. Als het nodig is, zijn ze op een halve dag terug op aarde. Dat is helemaal anders in het geval van een missie naar mars. Dan zijn ze een jaar of 3 onderweg en volledig op zichzelf aangewezen. Een situatie waarbij niet alleen isolatie, maar ook extreme omstandigheden (de gevaren van de ruimte, straling) van toepassing zijn.

Door de coronacrisis nemen we allemaal gedwongen deel aan één groot sociaal experiment. We zijn sociaal geïsoleerd en worden geconfronteerd met stress. Stress door angst voor een onzichtbare vijand en door de economische gevolgen van deze crisis. Toch zie je hoe creatief en inventief mensen zijn in deze situatie. Dat getuigt van de flexibiliteit en de kracht van de mens. We ontdekken dingen van onszelf die we voorheen niet voor mogelijk hielden. Het loopt misschien niet altijd van een leien dakje, maar we doen het toch maar! Kijk maar naar de scholen en heel wat bedrijven. Mensen krijgen een andere mindset. Ze stellen hun geest open en denken in termen van exploratie. Ze zien de vooruitgang van de hele mensheid als hoogste prioriteit.

Een beetje als een astronaut die zijn eerste ruimtereis gemaakt heeft. Astronauten die voor de eerste keer de aarde zagen vanuit de ruimte, getuigden achteraf van een verandering in hun bewustzijn, het overzichtseffect. Hij/Zij bereikt een hoger niveau van collectief bewustzijn. In de ruimte zie je letterlijk het volledige plaatje. Onze hele wereld is op dat moment niet meer dan een blauwe bol in een onmetelijk universum. Plotseling zie je glashelder hoe onlogisch onze prioriteiten zijn. We stoppen al onze energie in conflicten over politiek, ras, gender, religie en geld. Maar vanuit de ruimte gezien zijn die zaken absurd in de context van onze overleving.

Wat ook opvalt, is dat de mens beter samenwerkt wanneer zijn eigen overleving of die van een naaste er vanaf hangt. We zijn er dus wel degelijk toe in staat om samen te werken. Over heel de wereld werken experts en regeringsleiders samen aan een vaccin tegen het virus.

Meer van dit?

Dit najaar kan je Nancy aan het werk zien en horen tijdens de KBC-Innovatieavonden! Naar goede traditie maken stellen we in Genk, Oostmalle, Deinze, Leuven en Roeselare de winnaars van de Innovatiecampagne voor. Daarnaast brengt Nancy Vermeulen een inspirerend verhaal. Haar verhaal over dromen, ruimtevaart, technologie en ondernemen zet jou misschien wel op weg naar je volgende innovatie. 

Noteer alvast deze data in je agenda!

Oost-Vlaanderen

Woensdag 25 november

Brielpoort - Deinze

Limburg

Dinsdag 1 december

Hangar 58 - Genk

Vlaams-Brabant

Woensdag 2 december

KBC Hoofdkantoor - Leuven

Antwerpen

Dinsdag 8 december

Vormingscentrum Malle

West-Vlaanderen

Woensdag 9 december

Fabriekspand – Roeselare*

 

 

*officiële prijsuitreiking van de innovatiecampagne 2020