Menu

Innovatieve vrouwen in de landbouw

Geschreven op 29 januari 2020.
We doken in ons archief en zetten graag enkele innovatieve landbouwonderneemsters in de kijker.

Op de meeste landbouwbedrijven is de bedrijfsleider een man, maar in de praktijk worden landbouwbedrijven in Vlaanderen vaak gerund door gezinnen, waarbij de echtgenote achter de schermen meewerkt. Vaak zorgt zij voor het huishouden en de kinderen, steekt ze zelf een handje toe en neemt ze de administratie en de boekhouding voor haar rekening. Bovendien werken heel wat meewerkende echtgenotes daarnaast voltijds of deeltijds buitenshuis. Als dat geen standbeeld verdient!

Op internationale vrouwendag willen wij waardering geven voor de belangrijke rol die vrouwen vervullen op boerderijen en aantonen dat zijn bovendien ook zeer innovatief uit de hoek kunnen komen. We doken in ons archief van de afgelopen innovatiecampagnes en zetten graag enkele innovatieve landbouwonderneemsters in de kijker.


 

Internationale vrouwendag: Sabien WindelsSabien Windels van Rooffood

Sabien Windels werkte een concept uit rond gezonde maaltijden die gemaakt zijn met groenten van lokale daktuinen. Haar bedrijf noemt Rooffood en het gaat hier om een stadslandbouwproject.

 

 

 

>> Lees meer over haar verhaal


 

Internationale vrouwendag: Marjan DenieDe QR codes van Marjan Denie

Marjan Denie ontwikkelde een QR-code om de teeltgeschiedenis van een boom in haar boomkwekerij te volgen en de boom een optimale verzorging te geven. De particulier (de koper) kan de QR-code vervolgens scannen en verzorgingstips krijgen, foto’s van de boom in bloei enzovoort zien.

 

 

>> Lees meer over haar verhaal


Internationale vrouwendag: Nele Devoghel

Nele Devoghel en haar unieke verpakkingen

De campagne van 2006 bracht een bekroning voor Nele Devoghel. Nele en haar man ergerden zich al een tijdje aan de banale verpakkingen van aardappelen. Hun kwaliteitsproducten verdienden beter. Zo kwamen ze op het idee om zelf een unieke en opvallende verpakking te laten ontwerpen. Uiteindelijk kwamen ze in contact met Herr Seele die een zeer origineel ontwerp bedacht. Intussen is er ook een display en een label voor wortelen en uien: ‘Vers van de boer’. 

>> Lees meer over haar verhaal


 

Internationale vrouwendag: Liesbeth LambrechtLiesbeth Lambrecht zorgde voor een nieuwe manier van communiceren

Dit jaar was er Liesbeth Lambrecht, zij bedacht een nieuwe manier van communiceren over ziektebestrijding.

 

 

>> Lees meer over haar verhaal


 

Internationale vrouwendag: Christa LoysonDe volautomatische plantmachine van Christa Loyson

Ook Christa Loyson kwam zeer innovatief en ondernemende uit de hoek met een volautomatische plantmachine voor haar akker- en tuinbouwbedrijf.

 

 

 

 

>> Lees meer over haar verhaal

 


24 hour hop dankzij Benedikte

Benedikte en haar man drogen hun hop binnen de 24 uur na de pluk, pelletiseren en verpakken hem. Zo kunnen zij als klein bedrijfje zich onderscheiden van hun grote, buitenlandse concurrenten. Aan dit nieuwe proces kleefden ze het label ’24 hour hop’.