Menu

Jaarverslag

Geschreven op 23 maart 2017.
Bokashi, Urban Smart Farm, Mulchkartoffeln,… je zou het misschien niet verwachten, maar deze internationaal klinkende namen zijn 3 van de 10 winnende ideeën van onze Innovatiecampagne in 2016.
Niet minder dan 113 bijzonder interessante innovatieprojecten dongen mee naar de prijzen tijdens deze 10de editie. Voor de vakjury was het geen gemakkelijke klus om daar 10 laureaten uit te selecteren. 
 
Onze Innovatiecampagne kreeg heel wat media-aandacht, ook buiten de vakpers. Zo bijvoorbeeld in De Standaard, waar we een mooie gelegenheid kregen om vanuit de sector op een positieve manier naar het brede publiek te communiceren. De winnaars werden voorgesteld op 5 Innovatieavonden die we samen met onze partner KBC organiseerden in elke provincie. Meer dan 2.500 land- en tuinbouwers waren hierop aanwezig. Het beste bewijs van hetgrote innovatiepotentieel in de land- en tuinbouwsector, zelfs in moeilijke tijden!
 
Eén van de belangrijkste bestaansredenen van het Innovatiesteunpunt is ongetwijfeld: land- en tuinbouwondernemers stimuleren en ondersteunen in hun zoektocht naar alternatieven om uitdagingen het hoofd te bieden én om kansen optimaal te grijpen. Deze opdracht maakten we ook in 2016 ten volle waar, via onze Innovatiecampagne, maar vooral ook door het dagelijkse werk van een gemotiveerd team van medewerkers van het Innovatiesteunpunt.
 
Met 800 individuele innovatie-adviezen en meer dan 100 actiegerichte vormingsmomenten hebben we ruim 4.000 land- en tuinbouwers geïnspireerd, geïnformeerd en ondersteund in hun innovatietraject. In ruim 40 projecten werd geëxperimenteerd met nieuwe ontwikkelingen waarbij de opgedane kennis verspreid werd naar de sector. Opmerkelijk daarbij is dat het Innovatiesteunpunt alsmaar vaker gevraagd wordt als partner in Europese wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Een bewijs dat het Innovatiesteunpunt ook op het Europese niveau een sterke reputatie heeft opgebouwd als bruggenbouwer tussen onderzoek en de dagelijkse praktijk bij de land- en tuinbouwer.
Ook plattelandsbestuurders vonden in 2016 in het Innovatiesteunpunt een hulpvaardige bondgenoot. Gemeentebesturen en lokale groepen op het platteland staan voor de uit daging om hun dorp in de toekomst
leefbaar en dynamisch te houden, en dit binnen een beperkte budgettaire context. Vooruitstrevende gemeentebesturen kiezen voor een innovatieve aanpak.
 
Zij betrekken de dorpsbewoners bij de zoektocht naar het juiste ontwikkelmodel voor hun dorp. Het Innovatiesteunpunt kan hierbij helpen door de ‘bottom up’-aanpak daadwerkelijk vorm te geven. Onze plattelandswerking, gestart in 2015, wordt dan ook verder uitgebouwd, hetgeen al resulteerde in meerdere nieuwe projecten. 
 
Het mag duidelijk zijn dat het Innovatiesteunpunt, samen met onze partners Boerenbond, Landelijke Gilden, Cera en KBC, in 2016 druk aan de innovatieweg heeft getimmerd. In dit jaarverslag kan je hierover meer lezen. Mocht je hierdoor vragen of interessante ideeën krijgen, aarzel dan niet om ons te contacteren.
 

>>>> Raadpleeg hier ons jaarverslag <<<<<