Menu

"Je moet nu dingen aanbieden die mensen nodig hebben. Service aan huis en dat op een veilige manier is zo een oplossing."

Geschreven op 26 maart 2020.

Het zijn bijzondere tijden: bijna alle winkels zijn gesloten en er is amper sociaal contact. Ook plattelandsbewoners en landbouwers worden geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus. We zien heel wat plattelandsondernemers die zeer creatief uit de hoek komen. Innovatie is meer dan ooit belangrijk en dat heeft speculaasbakker Erika Vanvuchelen uit Geetbets maar al te goed begrepen. Ze breidde niet alleen haar assortiment uit, maar levert nu ook aan huis.

Van broodbakkerij naar speculaasbakkerij

In 2014 startte Erika Vanvuchelen als broodbakkerij. Dit met 14 broodautomaten, een winkel in het weekend, streekproductenmarkten en een hotel waar ze dagelijks gingen leveren. Door gezondheidsproblemen is ze in 2016 overgeschakeld naar een speculaasbakkerij. Nu anno 2020 is speculaasbakkerij Vanvuchelen best wel een succes te noemen.

Enkele mijlpalen sinds de opstart:

 

Van fysiek naar online

"Ook wij worden door de coronamaatregelen getroffen: geen markten,streekproductenmarkten en boerenmarkten. Je kan 2 dingen doen: de hele periode zitten jammeren of alle moed bijeen rapen en oplossingen zoeken. Wij hebben  vanaf dag 1 van de maatregelen gekozen voor optie 2." aldus Erika.  "Je moet nu dingen aanbieden die mensen nodig hebben. Service aan huis en dat op een veilige manier is zo een oplossing." Via www.bakkerijbestelling.be kunnen mensen hun bestellingen plaatsen en online afrekenen. Daarna moeten ze enkel nog een bak buiten zetten om de bestelling in te kunnen plaatsen. Eenmaal we geleverd krijgen de klanten ook een sms. "Op die manier kunnen we volledig Corona-proof te werk gaan."

Je moet nu dingen aanbieden die mensen nodig hebben. Service aan huis en dat op een veilige manier is zo een oplossing.

Erika Vanvuchelen, Speculaasbakkerij Vanvuchelen

Uiteraard komt online verkoop niet vanzelf. Hetzelfde geldt voor een fysieke winkel. Hier zal ook niemand komen als je enkel en alleen voor de deur gaat zitten. Er is marketing voor nodig. Bovendien zit iedereen nu op social media! Ideaal!

 

Extra aanbod

"Om onze thuislevering kracht bij te zetten bieden we sinds kort terug een klein assortiment brood aan: wit, grijs, meergranen en soepbrood. Hier komt volgende week nog 1 extra soort bij. Maximum 5 soorten dus in plaats van de 30 soorten van vroeger." We leveren maar 2 keer aan huis, wat het voor mezelf fysiek ook haalbaar maakt om een aantal broodsoorten te kunnen aanbieden, gezien mijn gezondheidsproblemen.

Waarom we dit doen? Omdat mensen dit nu nodig hebben. Niet iedereen heeft nu de kans om uit huis te komen,ik denk hierbij aan:

  • risicopatienten 
  • mensen die algemeen schrikken hebben (en terecht)
  • mensen die telewerken en terwijl nog de kinderen moeten opvoeden + lesgeven + bezighouden + dan ook een huishouden moeten runnen
  • mensen die nog aan het werk zijn en na een lange werkdag nog amper keuze hebben in de winkel

Voor al deze mensen willen we er nu graag staan. Blijven we dit na de coronacrisis verder doen bovenop onze normale activiteiten? Dat hangt van de feedback af natuurlijk!

 

Innovatie zit in haar bloed

Erika tijdens de Food Academy on tour

Erika is geen onbekende bij het Innovatiesteunpunt. In 2019 ging ze mee op innovatiereis naar Kent. Daar stak ze naar eigen zeggen enorm veel op door te praten met anderen: wie pakt wat aan en hoe? Een topervaring die alleen maar aan te raden is!

Ze is ook de eerste ambachtelijke speculaasbakkerij die gebruik maakt van 3D printtechniek om gepersonaliseerde speculaas aan te bieden. "Wij maken tijdens de productie graag gebruik van nieuwe technieken die aanvullend en niet plaatsvervangend werken,3D printing is zo een techniek. Even voor de duidelijkheid : we hebben hier geen printer staan waar de speculaasjes komen uit springen. We maken de speculaas nog steeds met de hand,maar de speculaasvormen 3D printen we met voedselveilige PET materiaal dat ook nog eens bestaat uit 70% gerecycleerde PET. Dus geen onhygiënische houten beuken vormen meer die amper uit te wassen zijn, maar veilige vormen die perfect kunnen afgewassen en ontsmet worden. Op deze manier kunnen we ook heel laagdrempelig speculaas maken op maat. Een perfect mix van ambacht met innovatie."

"We spelen graag in op innovatie,zo maken we ook gebruik van een speculaaswebshop via Bpost waarop vanuit de hele Benelux kan besteld worden en hebben we sinds kort ook een webshop die gekoppeld is aan thuislevering voor zowel onze speculaas alsook een klein assortiment ovenvers brood. Ook maken we in het atelier gebruik van smarthome technologie en hebben we over het hele atelier dus Google home geïnstalleerd voor spraakbesturing en optimalisatie van agenda’s en bestellijsten via spraak."

 

Erika's tip voor andere ondernemers:

Maak gebruik van social media,op een leuke losse manier. Dit kan doormiddel van een korting,een actie,een leuk pakket dat je regelmatig afwisselt,...Leef je uit!