Menu

Kerkom ziet en geniet 14 meter hoog

Geschreven op 01 juli 2019.

De inwoners van Kerkom bouwden een tijdelijke uitkijktoren van 14 meter hoog aan Brouwerij Kerkom. Dit is de grootste actie die ze als ‘quickwin’ voor hun dorp naar voor schoven tijdens het project ‘Dorpen in’t Kwadraat’. Hiermee willen ze hun dorp in de kijker zetten bij de eigen inwoners, maar ook bij de vele wandelaars en fietsers. Kerkom heeft immers veel te bieden!

Zes maanden lang werkten een twintigtal gedreven inwoners van Kerkom aan hun dorp. Onder begeleiding van het Innovatiesteunpunt kwamen ze tijdens vier creatieve avonden samen in de Brouwerij van Kerkom. De kans om samen een toekomstbeeld te vormen voor hun dorp en acties te bedenken én uit te voeren.

Plaatsing landmark

Het proces startte afgelopen januari met de plaatsing van een ‘landmark’, een huis aan huis bedeling van ik-doe-mee-posters bij de inwoners en de promotie van het traject op de lokale nieuwjaarsreceptie door het buurtcomité. Ruim 40 inwoners kwamen langs op het startmoment en dachten bij een hapje en een drankje meteen na over de noden en wensen van hun gemeenschap. Tijdens de daaropvolgende creatieve werksessies gingen de Kerkomse inwoners met behulp van creatieve spel- en werkvormen met elkaar in gesprek rond knelpunten, potenties, wensbeelden én concrete acties. Als snel kwam de focus te liggen op thema’s zoals veiligheid, veilig verkeer, ontmoeting en een aangename groene leefomgeving.

Eindrapport toont resultaten

Er ontstonden verschillende concrete acties uit het project. Met behulp van een mobiliteitsexpert bedachten de inwoners drie veilige scenario’s voor de verkeersinfrastructuur van Kerkom waarmee ze een duidelijk signaal aan het stadsbestuur willen geven. Iedere bezoeker van het slotmoment kreeg een bloemenzaaimengsel mee naar huis om Kerkom letterlijk in de bloemetjes te zetten. En, als hoofdactie bouwden de inwoners zelf een tijdelijke, panoramische uitkijktoren van 14 meter hoog aan de Brouwerij. Deze en andere resultaten werden gebundeld in een bondig eindrapport dat op 30 juni werd overhandigd aan het stadsbestuur. Benieuwd naar de resultaten? Lees ze hier na.

Ga zelf kijken!

Wil je zelf de toren beklimmen en genieten van het uitzicht?

Dit kan nog tot 8 september tijdens de openingsuren van de Brouwerij (Naamsesteenweg 469, Kerkom). Vraag de sleutel aan de toog!

 


Dorpen in’t kwadraat is een initiatief van het Innovatiesteunpunt in samenwerking met de stad Sint-Truiden en met financiële steun van PDPO Leader Haspengouw.