Menu

Kippenveren, geen afval maar grondstof

Geschreven op 08 juni 2020.
Gezien in Tsjechië! Zie jij ook kansen om met reststromen aan de slag te gaan? Neem contact met ons op!

Kippenveren, wat doe je ermee? In slachterijen verdwijnen ze meestal bij het afval, maar ze kunnen gebruikt worden om waardevolle producten van te maken via hydrolise.

De Belgische pluimveesector is best groot, maar meestal zijn alleen filets en bouten in trek. Een groot deel van het dier wordt niet benut. Terwijl er net veel energie nodig is om dierlijke eiwitten te produceren. Maar liefst 30 procent van een geslachte kip komt bij het afval terecht. Veren vertegenwoordigen 5-7% van het totale gewicht van de kippen. Momenteel wordt dit afval, vermengd met ander slachtafval, gewoonlijk door aerobe vergisting omgezet in biogas.

Veren kunnen echter worden gebruikt om aanzienlijk waardevollere producten te produceren. Hierdoor verandert de status van veren van afval naar grondstof. Een mogelijkheid is de verwerking in de vorm van hydrolyse. Veren bestaan ​​voor 91% uit proteïne (keratine), 1% lipiden en 8% water. Het resultaat na hydrolyse van veren zijn proteïnehydroisolaten. Dit zijn oplossingen die aminozuren en gedeeltelijk oplosbare proteïnen bevatten. Deze hydrolyseproducten hebben aanzienlijke effecten op de plantengroei, zoals versterkte groei, verhoogde opname van voedingsstoffen, toegenomen fotosynthese, verhoogde stressbestendigheid van planten, etc. Ze kunnen daarom in veel toepassingen zoals stimulator of gewasbeschermingsmiddel gebruikt worden en zo is de cirkel rond! Het kan ook interessant zijn om de behandeling uit te breiden tot andere soorten dierlijk afval (bv. dierenhaar) of tot een mogelijk mengsel van dierlijk en plantaardig afval. 

>> Lees meer over dit goed praktijkvoorbeeld

Zie jij ook kansen in jouw bedrijf?

Heb jij reststromen, of denk je aan een nieuwe teelt? Denk jij aan een mogelijke oplossingen om je grondstoffen op te waarderen? Neem gerust contact met ons om je idee af te toetsen.