Menu

KUU, met de Q van Quick

Geschreven op 13 september 2017.

De blauwbessenplanten op de plantages rond Blueberry Fields in Beringen zijn leeg, maar de rekken in de hoevewinkel staan vol. Opvallendste product: elegante doosjes met daarin aluminium tubes met gelei, in vijf samenstellingen. Hoewel het luxeproduct hier wordt gemaakt, draagt het niet de naam Blueberry Fields, maar wel die van  spin-off KUU. Met de tubes won KUU eerder dit jaar de Innovatie-award Land- en Tuinbouw van de provincie Limburg.

Blueberry Fields vierde dit jaar zijn 20ste verjaardag. Het blauwbessenbedrijf groeide uit een al bestaand gemengd landbouwbedrijf en evolueerde stapsgewijs naar een plantage van 12 hectare blauwbessen. “Als we met een nieuw bedrijf zouden beginnen, zouden we natuurlijk kiezen voor een groot, aaneengesloten terrein”, vertelt bedrijfsleider Nele Quick. “Maar dat was hier niet mogelijk. We kochten een hectare hier, een hectare daar. Later konden we ook tussenliggende stukken verwerven, niet allemaal voor blauwbessenteelt, maar zo kwamen we uiteindelijk wel tot een domein van 19 hectare, midden in de natuur en grenzend aan natuurgebied Zwarte Beek.”

“We hebben vaak gevloekt op die versnippering, want efficiënt werken is in onze situatie een pak moeilijker dan bij plantages op een groot aaneengesloten terrein. Maar we besloten het nadeel om te buigen naar een voordeel. We stelden ons de vraag: wat is er hier positief aan? Het antwoord: ’t is hier mooi en rustig. We begonnen met een bosbessenleerpad om ook andere mensen hiervan te laten genieten. Dat is er nu nog altijd, en het werd uitgebreid met informatie over bomen en struiken. Mensen naar hier krijgen werd ons doel. We organiseerden groeps- en bedrijfsbezoeken en zelfpluk tijdens de zomermaanden.” En natuurlijk wilden die bezoekers ook wel eens wat proeven of aankopen. Daarom begon Blueberry Fields een eerste reeks producten te maken. “We startten met het meest voor de hand liggende: confituren. Wie eet moet ook drinken, dus kwamen er sapjes bij, wijn, thee, … Intussen bestaat het gamma van Blueberry Fields uit een veertigtal producten.”

Tijd voor een nieuwe huisstijl

Net zoals het bedrijf zelf, ontstond ook het aanbod consumptieproducten in stapjes. Gevolg: een diversiteit aan verpakkingen. “We stellen ons elk najaar tot doel iets nieuws te realiseren bij Blueberry Fields. Dat kan bijvoorbeeld de uitbouw van ons terras zijn, het aanpakken van de plantages, … In het najaar van 2016 focusten we ons op de etikettering en het logo. We wilden efficiënter werken en dus voor minder verschillende potjes en flesjes gaan. Daarnaast wilden we een nieuw, fris logo hebben. In september 2016 begonnen we met dat proces, en we hebben er tot einde mei 2017 aan gewerkt.” En in die periode borrelde de creativiteit op bij Blueberry Fields. Ze borrelde zo erg, dat er niet alleen een nieuwe huisstijl werd geboren, maar meteen ook een nieuw product. “Je bent dan in een creatieve fase en laat je fantasie de vrije loop. Zoveel ideeën schoten door mijn hoofd. Eén ervan was: hoe kunnen we confituur anders verpakken? In tubes! Het moet dan wel gelei zijn, omdat dat makkelijker te verdelen is met een tube. Het idee kreeg vorm en zo sloegen we een zijpad in: we gingen niet alleen voor een nieuw logo, maar meteen ook voor een nieuw product!”

 En dus kwam Nele tot een geheel nieuw concept: smaakkunst in een tube. “We kozen voor een aluminium tube voor een artisanale uitstraling. De mogelijkheden voor bedrukking op aluminium zijn beperkt, dus wordt de tube verkocht in een doosje. Door daarop een kunstwerk af te beelden, trekken we de lijn van ‘smaakkunst’ door.”

En toen kwam er een spin-off

Bij Blueberry Fields staat het artisanale, landelijke van de producten centraal. De nieuwe tubes daarentegen zijn hip en modieus. “Het is niet gewoon een confituur die je op je boterham smeert. Het is een accessoire om bij het eten op een mooi gedekte tafel te zetten en om gerechten mee te pimpen.” De gelei in de tubes staat dus té ver van de rest van het gamma om dit onder dezelfde naam onder de markt te brengen. En zo werd spin-off KUU geboren. “KUU – de fonetische versie van de Q van Nele’s familienaam Quick – lag al langer in de schuif. We vonden het een leuk taalspelletje en een goed idee en wilden hier al langer iets mee doen. De tubes waren hiervoor de perfecte gelegenheid.”

De KUU-tubes waren geboren. Het was dan voorjaar 2017 en KUU schreef zichzelf meteen al in voor de Innovatie-award Land- en Tuinbouw van de provincie Limburg. Met succes want de KUU-tubes werden bekroond. En toen werd het plots heel stil.

“Het bessenseizoen begon terug en dan liggen onze prioriteiten op de plantages. Nu die drukte achter de rug is, willen we ons focussen op de volgende stap: verkoopskanalen vinden voor de KUU-tubes.” En dat blijkt niet zo heel eenvoudig. Het doosje oogt wel mooi, maar de stap zetten om het te kopen, blijkt groot. Daarom kijkt Nele naar delicatessenzaken om de KUU-tubes meer bekendheid te geven. Een taak waar ze dit najaar haar tanden zal inzetten.

Spin-off KUU is trouwens nu al aan het groeien. ‘Bloe Aais’, een ice tea met bosbessensmaak – werd eerder al gemaakt door Blueberry Fields. Het drankje heeft nu een nieuwe verpakking in de KUU-stijl en twee broertjes, Ret Aais en Jelloow Aais. Samen vormen ze de KUU-special drinks, die een alternatief willen zijn voor gangbare frisdranken. De stroom aan inspiratie lijkt in dit bedrijf onstopbaar. Hoe komt dat toch?

 

We besloten ons nadeel om te buigen naar een voordeel. We stelden onszelf de vraag: wat is er positief en wat kunnen we daarmee doen.

 

“Je moet durven dromen! Dan ontdek je dat je zoveel kan doen en zelfs moet gaan kiezen omdat je niet voor alles de tijd hebt. Elke dag heb ik wel een idee, zit ik met iets nieuws in mijn hoofd dat we hier bij Blueberry Fields misschien kunnen realiseren. Ik geloof er rotsvast in dat het belangrijk is om verder te denken dan enkel aan het oplossen van de problemen waar je op dat moment voor staat. Natuurlijk moet je hard werken, maar je moet ook de tijd nemen om af en toe rustig in de zetel te zitten en te bedenken wat er nog allemaal mogelijk is in jouw bedrijf. Ik ben er ook van overtuigd dat we inspiratie kunnen halen uit alle sectoren. Soms is het goed om buiten de land- en tuinbouw op ontdekking te gaan, om naar het nieuws te kijken op televisie of iets te lezen dat niet over de landbouw gaat. Zo kom je soms tot verrassende inzichten en ideeën. In ons geval, met de zelfpluk, hoevewinkel en bezoeken, komen we dagelijks in contact met de klanten. Wij luisteren ook naar wat zij willen en veel van wat we doen is gebaseerd op de suggestie van een klant. Zo zijn we dit jaar gestart met een foodtruck. Klanten vroegen of ze hier ook wat te eten konden krijgen. In onze bestaande gebouwen was geen ruimte meer en bijbouwen mogen we hier niet, dus was de foodtruck de uitgelezen oplossing.”

 


De innovatietelex wordt maandelijks gepubliceerd in  Boer&Tuinder.  Voor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.