Menu

Kwaliteitsvolle zonnepanelen voor Boerenbondleden

Geschreven op 05 juni 2020.
Zonnepanelen. Zowel bedrijven als particulieren legden er hun daken de afgelopen jaren lustig mee vol.

.En wie dat nog van plan is, kan er maar beter niet al te lang meer mee wachten. Boerenbond werkte samen met vier betrouwbare leveranciers een aanbod uit voor leden.Het is de eerste van een reeks energie-oplossingen in het kader van de mini-EBO.  Innovatieconsulent Energie bij het Innovatiesteunpunt Laurens Vandelannoote licht de mini-EBO toe.

Wat is zo’n mini-EBO?

Laurens Vandelannoote: “De industrie is in Vlaanderen goed voor ongeveer een derde van het totale energieverbruik. Vlaanderen vindt het belangrijk om in te zetten op blijvende energie-efficiëntieverbeteringen in de industrie, onder andere via zogenaamde EBO’s. De mini-EBO is daar zowat het kleine broertje van en staat voor mini-energiebeleidsovereenkomst.

Eind 2018 werd de mini-EBO tussen de Vlaamse overheid en Boerenbond goedgekeurd. Boerenbond zal tussen 2019 en 2022 als ontzorger optreden voor de land- en tuinbouwers. Het doel is om land- en tuinbouwbedrijven bewust te maken van hun energiegebruik en vervolgens energiebesparing en duurzame energieproductie te stimuleren door concrete ledenvoordelen af te spreken met technologieaanbieders. Zodanig kunnen de leden er zeker van zijn dat ze kwaliteitsvolle installaties kopen tegen een marktconforme prijs. De energieconsulenten van het Innovatiesteunpunt hebben de onderhandelingen en controles van aanbiedingen op zich genomen.”

Waarom engageert Boerenbond zich hiervoor?

“In de landbouwsector is er een groot potentieel om energie te besparen en te produceren. Veel land- en tuinbouwers hebben dat al gedaan, maar het heeft toch nog niet bij alle boeren ingang gevonden. De redenen daarvoor lopen uiteen: ze hebben er geen tijd voor, ze hebben de kennis niet om precies te bepalen waarnaar ze op zoek zijn, ze staan wantrouwig tegenover de offertes omdat er zo veel verschillende aanbieders zijn die allemaal net iets anders vertellen …

Wanneer je zo’n grote investering doet, wil je natuurlijk precies weten hoeveel zoiets mag kosten. De prijs van een pv-installatie is nog maar een vijfde van wat hij tien jaar geleden was. Voor veel land- en tuinbouwers zou dit een rendabele investering kunnen zijn.”

Waarom is er gekozen voor zonnepanelen?

“Het is de bedoeling dat er binnen het kader van deze mini-EBO ook nog andere technologieën volgen. We zijn gestart met zonnepanelen omdat de terugdraaiende teller eind 2020 verdwijnt. Voor veel boeren is het dus nu of nooit om hier nog van te genieten. Bovendien creëer je met zonnepanelen ook een veel grotere impact dan met bijvoorbeeld isolatie of ledlampen, hoewel die ook zeer gunstig kunnen zijn voor het bedrijf.”

Waarom zou ik als Boerenbondlid mijn pv-installatie via deze weg bestellen?

“Omdat wij een screening gedaan hebben van zeer veel pv-installateurs. Wij hebben de grotere bedrijven gecontacteerd – die een groot aantal installaties kunnen plaatsen – met de vraag om een partnerschap aan te gaan. Op basis van een voorbeeldbedrijf hebben we dan alle offertes naast elkaar gelegd. Wij hebben er vooral op gelet dat de installateurs kwaliteitsvolle materialen gebruiken over het hele systeem. Niet enkel goede panelen dus, maar ook kabels, connectoren en omvormers van bovengemiddelde kwaliteit. Daar zit vaak het verschil tussen een goede en een middelmatige installateur.

Uiteindelijk hebben we alle offertes een gunningsscore gegeven en daaruit kwamen de vier bedrijven waarmee we nu samenwerken als beste naar voren. Wij kunnen garanderen dat zij installaties leveren van hoge kwaliteit, een goede dienstverlening bieden, garant staan voor volledige ontzorging, duidelijke communicaties en een goede service. Ook affiniteit met en referenties in de land- en tuinbouw vonden we belangrijk. We hebben vier bedrijven geselecteerd met bovengemiddelde garantievoorwaarden, het zijn echt wel toppartners in hun segment. Vanwege het groepsaankoopeffect kunnen zij hoge kwaliteit bieden aan een marktconforme prijs. Ik ga trouwens niet beweren dat je nergens goedkopere panelen zal vinden, maar ik weet wel dat bij onze partners de kwaliteit van de volledige installatie van het allerbeste is.”

Wat houdt het aanbod precies in?

“Zonnepanelen worden altijd op maat berekend. De oriëntatie en grootte van je bedrijfsgebouwen hebben bijvoorbeeld invloed op de totaalprijs. Wie bij een van onze vier partners een offerte opvraagt, weet dat hij sowieso kwaliteit koopt, en dat hij als lid van Boerenbond daarenboven iets extra’s krijgt. Wat dat precies is, is niet bij alle partners hetzelfde. Het kan gaan om een korting, gratis onderhoud, verlengde garantieperiode …

Elke zes maanden zitten wij opnieuw samen met de partners om indien nodig te herbekijken wat de prijzen en producten zijn die zij aanbieden. Vier keer per jaar krijgen we ook een anonieme rapportage over het aantal bestelde en geplaatste installaties en, niet onbelangrijk, de hoeveelheid CO2 die er daardoor al werd bespaard.”

Wat is het verschil met een groepsaankoop?

“Wij gaan niet voor de goedkoopste optie, wel voor hoge kwaliteit tegen een correcte prijs. Wie via dit systeem zonnepanelen bestelt, hoeft verder niets te doen. Alles wordt uit handen genomen. Je betaalt de rekening en dan kan je er ook zeker van zijn dat je installatie 25 jaar goed zal werken. En als er toch een probleem is, neem je contact op met je leverancier en die engageert zich om binnen de 24 uur te antwoorden en het probleem zo snel mogelijk op te lossen.”

Zijn er voorwaarden aan verbonden om hiervan te kunnen genieten?

“Neen, elk Boerenbondlid kan de ledenvoordelen vinden op onze website (zie kader) en een offerte opvragen. Twijfel je toch of het voor jouw bedrijf wel interessant is, dan zijn wij als innovatieconsulenten Energie natuurlijk beschikbaar om de check te doen.

Maar weet dat het nu echt wel hét moment is om te investeren in zonne-energie. De systemen zijn momenteel zo gunstig geprijsd dat ze bijna op elk bedrijf rendabel zullen zijn. Je zal je investering dus kunnen terugverdienen.”

Surf naar www.boerenbond.be/ledenvoordelen. Als Boerenbondlid vind je daar een overzicht van alle ledenvoordelen die jij kunt genieten. Hier vind je meer informatie over dit aanbod zonnepanelen.