Menu

#landbouw2040: De techniek staat niet stil (deel 2)

Geschreven op 13 januari 2021.
Artificiële intelligentie (AI). Is het sciencefiction of is het de harde realiteit? Is het iets voor multinationals of kunnen ook doorsnee land- en tuinbouwers er in de toekomst mee aan de slag? Jonathan Berte is CEO van het bedrijf Robovision, een bedrijf dat een platform voor AI ontwikkelt. Hij ging in gesprek met Kristof Severijns van het Innovatiesteunpunt.

Wat doet Robovision?

Jonathan Berte: “Wij ontwikkelen een platform voor AI en de land- en tuinbouw is een van onze belangrijkste sectoren. Wij zijn begonnen als een consultancybedrijf rond beeldverwerking en richtten ons voornamelijk op de meer uitdagende projecten. Zo zijn we bij de tuinbouw terechtgekomen. Daar kwam de vraag om automatisch plantjes in de grond te steken, omdat dat heel veel gebeurt in de Benelux en daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Hoe zie jij de toekomst van de land- en tuinbouw?

“Die zal volledig gedigitaliseerd zijn. Elke aardappel, elke tulp, alles zal langs binnen en buiten gescand worden. Dat verwacht ik overigens al vóór 2040. Maar het zullen vooral data zijn die enorm belangrijk worden. Ik denk dat we over een aantal jaren al zullen zien dat sommige boeren meer oogsten aan data-inkomsten dan aan vruchtinkomsten. En dat is een belangrijke omslag.”

Hoe kan een landbouwer zich voorbereiden op een data-driven toekomst?

“Door zijn ogen heel goed open te houden, door voldoende op de hoogte te blijven van innovatie en met een open mindset te kijken naar de sector. Alles in vraag blijven stellen is essentieel: is de methodiek of de workflow die we hebben nog relevant? Kunnen we daar iets aan verbeteren? Dat geldt natuurlijk voor heel veel ondernemers, ook buiten de land- en tuinbouw.”

Welke opportuniteiten biedt dit nu voor een land- of tuinbouwer?

“Een voorbeeld is het inschatten van droogterisico’s op basis van satellietfoto’s. Dat zal natuurlijk niet rechtstreeks gebeuren. De boer kan deze informatie aankopen via een tussenpartij die die data verzamelt en uitleest. Dat is een kost, en die laat zich terugverdienen wanneer de boer hierdoor beter het oogstmoment kan bepalen, beter inschatten welke nutriënten zijn groenten of fruit nodig hebben, meer doelgericht aan gewasbescherming gaan doen op welbepaalde plaatsen en niet meteen op het hele veld.”

Het inzetten van data zal enorm belangrijk worden.

Begrijp ik het goed dat een landbouwer ook zou kunnen verdienen aan het implementeren van AI op zijn bedrijf, met name door foto’s aan te leveren die dienen als input voor een AI-algoritme? Een algoritme dat op zijn beurt door een collega-boer kan worden gebruikt?

“Ons platform is een AI-platform waar je data kan uploaden en op basis daarvan kan je een AI-algoritme genereren. Dat kan je dan gaan vermarkten.”

De innovatieve Vlaming, of niet?

Jij vindt dat innovatie in Vlaanderen te traag gaat. Wat bedoel je daarmee?

“Als je kijkt naar steksteekmachines. Daarmee zijn we wereldwijd bezig: Japan, Australië, Brazilië, Canada, Verenigde Staten … maar in Vlaanderen lijken we toch wat koudwatervrees te hebben.

En hoe denk je dat dat komt?

“Het is misschien een beetje onze natuur als Vlamingen. Maar ook de schaalgrootte speelt zeker een rol. Als klein familiebedrijf heb je nu eenmaal minder mogelijkheden om vele duizenden euro’s te spenderen aan een grote, dure robot.”

Denk jij dat het aantal landbouwbedrijven gaat afnemen?

“Nee, landbouw ga je altijd nodig hebben. Ik denk dat over enkele decennia het model van het kleine familiebedrijf onder druk zal komen te staan. Hightech en duurdere investeringen zijn nu eenmaal gemakkelijker voor grotere partijen dan voor kleinere bedrijfjes. Om dat op te vangen is het ook mogelijk dat retailers een franchisemodel gaan ontwikkelen voor robotics, zodat ze dat kunnen integreren in hun waardeketen. Verwacht de retailer op basis van zijn data een warm weekend en wil hij op dat moment kerstomaatjes met een specifieke smaak en textuur in de rekken, dan kan hij rechtstreeks aan zijn franchiserobots de opdracht geven om te plukken en die robots gaan aan het werk zonder dat de boer op de knop drukt. Dat is een mogelijkheid en zo zijn er verschillende. De toekomst zal uitwijzen welke mogelijkheden werkelijkheid worden.”

Vooruitblik

 

Het Innovatiesteunpunt vierde in 2020 zijn twintigste verjaardag en liever dan terug te blikken, kijken ze vooruit. Samen met enkele experts gaat het Innovatiesteunpunt op zoek naar wat land- en tuinbouw future proof maakt en wat we in de komende 20 jaar kunnen verwachten in de sector. De waarheid hebben we niet in pacht, maar deze blik op de toekomst kan dienen als inspiratie voor elke innovatieve land- en tuinbouwer in Vlaanderen.

 

 

>> Lees de bijhorende tip van innovatieconsulent Kristof

 


Dit artikel werd gepubliceerd in  Boer&TuinderVoor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.