Menu

Mechelen-Bovelingen is een 'Dorp aan zet'!

Geschreven op 20 december 2019.
De derde werksessie van het Dorp aan zet traject in Mechelen-Bovelingen (Heers) stond in het teken van dorpsactivisme.

De geëngageerde dorpelingen kregen bezoek van de dorpsraad van Boekt en de dorpsraad van Heusden (beide uit Heusden-Zolder)

De conclusie van het geanimeerde gesprek?

Actieve dorpelingen zien er in elk dorp anders uit. Geen enkel dorp is immers gelijk en in elk dorp leven er andere noden en wensen. Een groepering die zich inzet voor de leefbaarheid van het dorp moet dus vrij kunnen opereren. Er is niet iets als één copy paste formule die overal werkt. Al zijn er zeker thema’s, bijv. verkeersveiligheid, die vaak terugkomen. Eén tip die de ervaringsdeskundigen uit Heusden-Zolder alvast bijhadden voor hun pas opgestarte collega’s in Heers : betrek het liefst geen politieke mandatarissen in je dorpsraad, maar zorg zeker wel voor een uitermate goede communicatie met het gemeentelijk beleid en werk niet in een vacuüm.

Hoe kan je actieve burgers nu het best ondersteunen?

Geef de groep voldoende ruimte, ook voor experiment, en faciliteer enkel waar nodig. Bied tegelijkertijd heel concrete handvaten aan : vragen die er in elke groep leven zijn bijv. de keuze van juiste juridische vorm (feitelijke vereniging, vzw, …), handvaten voor het beheren van de financiën, het vinden van een juiste verzekeringspolis, een voorbeeld van mogelijke statuten …

Daarnaast is het zinvol om netwerken op te zetten, waarin men over de dorpsgrenzen heen van elkaars aanpak kan leren. Ervaringen uitwisselen  met gelijkgestemden uit andere dorpen werkt. Leren doe je vooral uit je eigen en andermans fouten. Het motiveert dorpsraadleden ook om op te merken dat je niet alleen tegen bepaalde dingen aanloopt, maar dat er anderen voor dezelfde hete vuren stonden.

In Mechelen-Bovelingen bloeit er al heel wat moois ondertussen. Wil jij ook actief aan de slag in je dorp? Leeft er al een concreet idee of zoek je gelijkgestemden? Contacteer ons en we zetten je verder op weg.


Dorp aan zet is een leaderproject, waarin de provincie Limburg samen met Stebo vzw en het Innovatiesteunpunt, werkt aan een provinciaal dorpenbeleid. 8 Haspengouwse dorpen doorlopen een traject op maat van hun dorp.