Menu

Meer Beleverij op boerderijen

Geschreven op 10 juli 2019.
Uit onderzoek blijkt dat er een enorm groeipotentieel is voor plattelandsrecreatie. Veel boeren zijn het hiermee eens en zouden graag, naast hun hoofdactiviteit, starten met een agrorecreatief aanbod.

Zo'n belevingsaanbod uitbouwen is een grote uitdaging op zakelijk én op persoonlijk vlak. Eind vorige maand vond in dat kader het slotmoment plaats van het project De Beleverij.

De Beleverij begeleidde dertien deelnemende landbouwbedrijven met allerlei experts die hun kennis en ervaring doorgaven. Er was aandacht voor thema's als de verzekering en financiering. Maar ook vragen waar de deelnemers zelf nog nood aan hadden kwamen aan bod.

 

Leren van elkaar

Er zat heel wat variatie bij de land- en tuinbouwers die deelnamen aan het project. De ene had al een idee, de andere had al een tijdje een nevenactiviteit. “ Gunther en Myriam De Brauwere hebben een biologisch gecertificeerde CSA-boerderij voor groenten en klein fruit, waar mensen zelf hun groenten en fruit komen oogsten. Maar nu willen ze ook starten met een nevenactiviteit. "Het was zeer inspirerend dat de initiatieven en activiteiten van collega's uit De Beleverij zo divers waren. Hierdoor konden wij ons idee verder uitwerken naar een activiteit die haalbaarder was dan het idee waarmee we in het traject gestapt waren. Het was zeker een verruiming om twee jaar lang te kunnen nadenken met gelijkgestemden. We hebben veel feedback gekregen van collega's die al een verbredingsactiviteit hebben op hun bedrijf."

Ook Maarten D’hondt van de vzw KEMP heeft veel opgestoken. De vzw wil het Kempens schaap in stand houden en promoten. Door schapen te laten grazen doen ze onder andere ook  op een ecologisch verantwoorde manier aan landschapsbeheer, maar zij willen eveneens starten met een nevenactiviteit: “ We hebben veel inspiratie en  ideeën gehaald bij de andere deelnemers. Ook de inspiratiereizen die we maakten naar onder andere Nederland hebben ons veel wijzer gemaakt. Daarnaast kregen we veel praktische informatie mee over omgaan met klanten, verzekeringen, prijsbepaling…”

Expertise delen op verschillende vlakken

De deelnemers werden begeleid en bijgestaan door experts op meerdere gebieden. Tijdens de bijeenkomsten, die telkens plaatsvonden op een deelnemend bedrijf, hadden vaste thema’s: vergunningen, financiering, verzekeringen…  Tijdens de individuele coaching kregen de deelnemers onder andere hulp van Innovatieconsulent Patrick Pasgang bij het opstellen van een businessplan.

Gunther: “Patrick gaf ons meteen informatie over de instanties die we eventueel konden of moesten aanspreken."

De deelnemers leerden ook filmen met hun smartphone en kregen allerhande tips. Om hen alvast op weg te helpen, schakelde De Beleverij een professionele drone-cameraman in om beelden te maken op de bedrijven. Die filmpjes kan je hier bekijken!

De Beleverij

De Beleverij is een PDPO III project met RURANT als trekker, het Innovatiesteunpunt als expert bedrijfsontwikkeling en Boerenbond als mobilisator. De Beleverij wil het beleefaanbod op boerderijen uitbouwen, de zelfredzaamheid van het boerenbedrijfsleven versterken en het draagvlak voor landbouw in  het algemeen vergroten.

INFORMATIE –Laura van Selm, coördinator Streekprojecten Rurant, via 014 85 27 07 of laura.vanselm@rurant.be

 

 


Dit artikel werd gepubliceerd in  Boer&Tuinder.  Voor het overnemen van artikelen en foto's uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.