Menu

Pop-up kamperen op jouw bedrijf?

Geschreven op 03 juni 2020.

De zomervakantie nadert met rasse schreden. Heel wat Vlamingen zullen deze zomer kiezen voor een vakantie dicht bij huis. Beleving en authenticiteit zijn hierbij belangrijke criteria. Onze land- en tuinbouwbedrijven hebben op dat vlak heel wat potentieel. Het betekent niet alleen een mooie aanvulling op je bedrijfsinkomen, maar is ook een kans om de Vlaming #boerentrots te maken op onze mooie sector en het platteland. Heb jij ruimte voor kampeerders? Of wil je zelf tijdelijke of mobiele logies ter beschikking stellen op je bedrijf? Het Innovatiesteunpunt, Toerisme Oost-Vlaanderen en Plattelandscentrum Meetjesland bundelden hun krachten, kennis & expertise in een draaiboek ‘Toerismeboeren’. Wij somden alvast enkele interessante tips en aandachtspunten op.

Voorwaarden voor veilige en kwaliteitsvolle logies

Wetgeving ruimtelijke ordening

Wanneer je logies wilt opstarten in agrarische gebied moet je zeker voldoen aan de wetgeving ruimtelijke ordening. Actieve land- en tuinbouwbedrijven zijn vooral gelegen in agrarisch gebied. Dit betekent dat de ruimte voorbehouden is voor agrarische activiteiten. Als je je aan regels houdt, kan je voor een bepaalde periode de functie wijzigen of een tijdelijke constructie plaatsen. Zo kan je 4 x 30 dagen tijdelijke logies aanbieden (gaande van een tentenweide tot mobiele logies) zonder dat je hiervoor een omgevingsvergunning moet hebben zolang er geen definitieve veranderingen worden aangebracht aan het terrein. Toch raden wij aan om contact op te nemen met het gemeentebestuur. Zij kunnen je ook helpen om je concept verder te realiseren en te promoten.

Voor meer info over hoe je een logiesconcept op maat van je omgeving uitwerkt verwijzen we naar het draaiboek ‘Toerismeboeren’ – hoofdstuk 2.3. ‘Plattelandsscan’.

Logiesdecreet

Daarnaast is het logiesdecreet van kracht. Het logiesdecreet zorgt ervoor dat de veiligheid en basiskwaliteit gegarandeerd kan worden en is van kracht op alle mogelijke uitbatingen van zodra deze tegen betaling aangeboden wordt op de toeristische markt, dus ook voor tijdelijke of pop-up concepten. Het logiesdecreet bevat een aantal basisvoorwaarden in verband met (brand)veiligheid, verzekering en hygiëne, aangevuld met een aantal openings- en uitbatingsvoorwaarden per type logies. Het logiesdecreet maakt een onderscheid tussen ‘kamergebonden’ en ‘terreingebonden’ logies. Voor elk van deze type logies zijn er regels wat betreft oppervlakte, aantal plaatsen, basiscomfort, sanitaire voorzieningen en nutsvoorzieningen. Bij terreingebonden logies (tentenweide, toeristische kampeerplaats of camperplaats) heb je een attest nodig vanuit de dienst omgeving van je gemeente.

Tip: huur mobiele sanitaire blokken

 

Er zijn verhuurfirma’s die mobiele sanitaire blokken verhuren. Daarnaast kan je zelf ook ecologisch sanitair voorzien met een droogtoilet en zonnedouche. Voorzie dan wel zelf zeep die ecologisch afbreekbaar is. Meer en meer mensen zijn gewonnen voor dergelijke concepten en is zeker een evenwaardig alternatief.  Zorg er natuurlijk wel voor dat alles netjes blijft en er verlichting wordt voorzien. 

Tip: huur mobiele units

 

Als je tijdelijke of mobiele logies wilt aanbieden op je bedrijf maar niet zelf wil investeren in mobiele units, dan zijn er verschillende partijen waarmee je kan samenwerken. Er zijn namelijk bedrijven die mobiele verblijfunits verhuren en hiervoor samenwerken met landeigenaars. Je vind een overzicht van dergelijke partners op de website: www.toerismeboeren.be. Daarnaast zijn er eventueel samenwerkingen mogelijk met bedrijven die tijdelijke accommodatie voorzien op festivals en die nu een alternatieve locaties zoeken aangezien de grote festivals niet kunnen doorgaan deze zomer. Leg je oor te luister bij verschillende partijen.

 

Ga voor totaalbeleving

Als land- of tuinbouwbedrijf heb je een unieke troef in handen waarmee je je kan onderscheiden van andere logies die in de regio aangeboden worden: een authentiek kader en een hoge belevingswaarde. Het is dus zeker een meerwaarde om naast je logies een aantal activiteiten aan te bieden die de bezoekers een inkijk geven in je bedrijf en de troeven van het platteland uit spelen.

Wees echter voorzichtig om hier niet te ver in te gaan. Maak er geen pretpark van maar zoek activiteiten die aansluiten op de bestaande bezigheden op het bedrijf zoals het voederen van de dieren of biedt activiteiten aan die de natuurlijke omgeving versterken zoals een wandeling door de boomgaard of een uitgestippeld traject met korte opdrachten op de boerderij zelf. Of wie droomt er nu niet van om een bad of hottub te nemen midden in de natuur onder een adembenemende sterrenhemel.

Zorg voor belevingsvolle logies, laat de bezoekers kennis maken met streekproducten en beleving van je bedrijf en het platteland. Voor meer informatie over geschikte activiteiten op je bedrijf, verwijzen wij naar het draaiboek ‘Toerismeboeren’ – hoofdstuk 6.

 

Zet in op marketing en promotie

Je bent overtuigd van de mogelijkheden om tijdelijke logies uit te baten en kan aan de nodige voorwaarden om veilige en kwaliteitsvolle logies voldoen? Dan rest je nog je aanbod bekend te maken bij je potentiele bezoekers. In het draaiboek Toerismeboeren is er hoofdstuk gewijd aan marketing en promotie.

We pikken een aantal zaken voor jullie uit.

  • Een eigen website is zo goed als een must dezer tijden. Gelukkig kan je tegenwoordig heel gemakkelijk en snel een eenvoudige website maken. Geef duidelijk en waarheidsgetrouwe informatie op je website en trigger je bezoekers met een aantal kwaliteitsvolle foto’s van de verblijven, de activiteiten die je er kan beleven en de omgeving.
  • ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland' ,biedt een uniek aanbod aan alle logiesuitbaters. Zo kan je tot december 2020 gratis adverteren! Hun website bundelt meer dan 860 logiesadressen die per thema, waaronder ‘boerderijbeleving’, geconsulteerd kunnen worden. Een must dus! https://www.logereninvlaanderenvakantieland.be/nl/adverteren/
  • Een zeer interessante site om je tijdelijke logies te promoten is www.campspace.com. De site bundelt heel wat belevingsvolle en unieke kampeerplekken. Kijk er ook zeker eens rond om inspiratie op te doen.
 

 

Houd rekening met corona

Bij het schrijven van dit artikel is het nog koffiedik kijken wat er precies mogelijk zal zijn deze zomer hoewel we kunnen aannemen dat kleinschalige openluchtverblijven mogelijk zullen zijn mits het in acht nemen van verschillende maatregelen. Vanaf 8 juni zou er duidelijkheid komen over de uitbatingsmogelijkheden en welke maatregelen er in acht genomen moeten worden om de veiligheid van uzelf en uw gasten te garanderen. Wij benadrukken dat u als toeristische uitbater een verantwoordelijkheid hebt ten opzichte van uw gasten en raden u aan de geldende maatregelen strikt te volgen. Wij verwijzen naar de site van toerisme Vlaanderen voor meer informatie.

 

Inspirerende voorbeelden

  • De zeer kleinschalige ecoglamping De Krekelweide biedt een bell-tent met ecosanitair en buitenkeuken aan.
  • Heb je een leegstaande schuur of serre, overweeg dan ook een indoor kampeerplek. Kijk eens bij www.treckhostel.be of bij www.hihahut.nl voor inspiratie.
  • Zie je het zitten om toch te investeren in mobiele logies? Pipowagens zijn enorm belevingsvol… Neem een kijkje op deze pipowagen in Nederland.
  • Ben je handig? Waarom bouw je dan geen boomhut om aan te bieden als logies? Je vind heel wat inspiratie op www.treego.nl

 

Voor meer informatie en begeleiding voor uw concept: www.toerismeboeren.be