Menu

Prijzen elektriciteit en aardgas dalen

Geschreven op 13 januari 2020.
De distributienettarieven in Vlaanderen, die een groot deel uitmaken van de energiefactuur, dalen in 2020 opnieuw, zowel voor elektriciteit als aardgas. Dat heeft de Vlaamse energieregulator Vreg bekendgemaakt.

Een afnemer van elektriciteit en aardgas betaalt via de distributienettarieven op zijn energiefactuur:

  • de kosten die verbonden zijn aan de aanleg en het onderhoud van de energienetten
  • de diensten die horen bij de aanleg en het onderhoud van de energienetten

 

 

36% van de elektriciteitsfactuur en 24% van de aardgasfactuur wordt bepaald door deze distributienettarieven. De Vlaamse energieregulator VREG kondigt aan dat de tarieven in 2020 zullen dalen. Ook voor landbouwbedrijven daalt de factuur. Zo zal een bedrijf met een elektriciteitsverbruik van 50.000 kWh, afhankelijk van de specifieke distributienetbeheerder, gemiddeld +/- 450 euro minder betalen aan distributienettarieven voor elektriciteit en gemiddeld +/-35 euro minder voor distributie van aardgas. Grotere land-en tuinbouwbedrijven die beschikken over een middenspanningscabine zullen 5 procent minder kosten worden aangerekend voor de distributie van elektriciteit.

Er wordt ook een korting van 5% aangekondigd op het prosumententarief. Dit is het tarief dat eigenaars van zonnepanelen met terugdraaiende teller betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

VREG geeft ook aan dat het tarief voor de vervanging van een bestaande meter door een digitale “op vraag van de klant” daalt van 274 euro naar 88 euro vanaf 2020. Plaatsing van een digitale meter op initiatief van uw distributienetbeheerder blijft gratis.