Geschreven op 01 juli 2020.
Gezien in Roemenië! Zie jij ook extra kansen om je producten te verkopen buiten de meer conventionele markten van voedsel en diervoeder? Neem contact met ons op!

In het verleden maakten mensen hoeden en manden of rietjes van stro. Bij het bouwen van een huis wordt het nog steeds gebruikt voor isolatie. Het gebruik voor de productie van reinigingsmiddelen is nieuw.
Stro tot alcohol
Alcohol heeft vet- en vuiloplossende eigenschappen en wordt daarom bijzonder gewaardeerd als toevoeging aan reinigingsmiddelen. In samenwerking met het chemiebedrijf Clariant heeft het familiebedrijf Werner & Mertz, bekend om zijn Frosch-producten, bio-ethanol op basis van stro gebruikt in was-, reinigings- en schoonmaakmiddelen.
Innovatief sunliquid®-proces
In Straubing exploiteert Clariant een bioraffinagefabriek voor de opwekking van biobrandstof. Lignocellulosehoudend tarwestro en ander veldafval worden met behulp van het speciaal ontwikkelde sunliquid®-proces nagenoeg volledig omgezet in bio-ethanol. In dit meerfasige proces produceert Clariant jaarlijks ongeveer 1000 ton bio-ethanol.
Het idee achter Sunliquid is om delen van de planten te gebruiken die niet geschikt zijn voor de voedsel- en voederproductie, b.v. stro, met uitzondering van het eetbare gedeelte van graan- of maïsplanten. Omdat het naast fermentatie van C5-suikers C6-suikers kan vergisten, kan deze methode 50 procent van de energie besparen. Het hele proces is afkomstig van de lignine die als residu in de biomassa is verkregen.
Ethanol is veelzijdig en kan op veel manieren worden gebruikt. Het bekendste merk in Duitsland dat de door Sunliquid geproduceerde ethanol gebruikt, is FROSCH, dat het toevoegt aan zijn bio-spiritusreiniger.
Deze praktijk is ontwikkeld dankzij een door de EU gefinancierd project en omvat voornamelijk lokale boeren die met deze fabrieken werken. Clariant (producent van Sunliquid-planten en ontwikkelaar van het proces) ziet door het goedkope proces een enorm potentieel in de wereldwijde productie van cellulosealcohol.
Deze methode is in feite zelfvoorzienend voor energie en kan tot 95% van de uitstoot van broeikasgassen besparen in vergelijking met de productie van fossiele ethanol.
>> Lees meer over dit praktijkvoorbeeld
Zie jij ook kansen voor landbouw?
Heb jij reststromen, of denk je aan een nieuwe teelt? Denk jij aan een mogelijke oplossingen om je grondstoffen op te waarderen? Neem gerust contact met ons om je idee af te toetsen.