Menu

Reve 2019 - 13-15 juni

Geschreven op 09 juli 2019.
30 Vlaamse experten, studenten, burgers en beleidsmakers trokken midden juni naar REVE in Redon.

Het Europees ECCO netwerk hield van 13 tot 15 juni 2019 haar derde transnationaal congres in Bretagne (Frankrijk) om expertise en ervaringen te delen rond projecten van lokale energietransitie. Workshops, conferenties, debatten en excursies brachten politici, energiegemeenschappen en koepelorganisaties 3 dagen samen in Redon, de Franse pionierregio van burgerparticipatie! We trokken met een bus vol experten, burgers, studenten en sympathisanten uit de duurzame energiesector naar Redon. 

De deelnemers konden gedurende 3 dagen interessante workshops volgen en excursies doen.

In de bus zaten een aantal burgers/bestuursleden van energiecoöperaties die meegingen naar Redon om inspiratie op te doen, te leren van andere energiecoöperaties, contacten te leggen en te kijken naar de bredere visie van alles wat te maken heeft met de energietransitie in het ECCO-project. 

Er zijn gemeentes in Vlaanderen die de opstart van een energiecoöperatie ondersteunen. Zo ondersteunt de gemeente Zaventem i.s.m. de lichtwerking Vlaams-Brabant de opstart van Noordlicht. Gawein Van Daele ging daarom als ambtenaar mee naar Redon.

Jo De Groote vertelt ons het belang van ondersteuning door de gemeente.

 

Tijdens 1 van de workshops werd er gediscuscieerd over het feit of burgers die een energiecoöperatie opstarten altijd activisten zijn. Jan De Pauw van Rescoop Vlaanderen geeft hierover graag zijn visie.