Menu

REVE 2019 - Excursie burgerwindmolenproject in Sévérac-Guenrouët.

Geschreven op 08 juli 2019.
Half juni trokken we met een hele bus Vlaamse experten en sympathisanten naar REVE in Redon

 Het Europese ECCO netwerk organiseerde er zijn 3de transnationale conferentie om ervaring en expertise te delen rond lokale energietransitie-projecten. Naast workshops, debatten en conferenties waren er ook heel wat excursies waar beleidsmakers, burgers en agrarische ondernemers elkaar konden ontmoeten en van elkaar konden leren. Eén van de excursiesbracht de deelnemers naar het windturbinepark in Sévérac-Guenrouët. 

 

Iedereen was onmiddellijk onder de indruk van de grootte van de turbines. De wieken hadden een diameter van 92,5 m en draaiden moeiteloos met een gemiddelde snelheid van iets meer dan 5 meter per seconde. De 4 windmolens produceren tijdens hun piekmoment elk 2,05 MW en leveren in totaal 16.000 MWh per jaar, goed voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 5.000 huizen.

 

Mensen nemen het heft in eigen handen

Zoals met alle ECCO’s start ook dit project met een groep mensen die het heft in eigen hand wilden nemen. Een van de oudste vrijwilligers vertelde dat zijn engagement teruggaat naar de jaren 1970 ten tijde van de opkomst van de milieubewegingen. Dit project was in veel opzichten een jarenlang gevecht.

“We waren militanten, wilden geen kernenergie meer en zouden de dingen veranderen", aldus één van de vrijwilligers. Ze wilden niet gewoon groene energie produceren, maar ze wilden dit doen op een manier waarop de gemeenschap ook eigenaar was. En dit is ook hetgeen waar ze het meest trots op zijn. Dit project is 100% in handen van burgers. Het is dé voorloper van ECCO’s in Frankrijk. Het is een van de eerste windparken die volledig door burgers worden gedragen, gefinancierd en bestuurd. Een model dat ze graag overal willen kopiëren. Het project werd geïnitieerd door EPV en wordt beheerd door Isac-Watts.

Lange strijd

Ze vertelden ons over de lange strijd, om te navigeren door het planningssysteem, het technische onderzoek en de landeigenaars te betrekken en te sussen. Het was duidelijk dat je niet alle mensen mee kunt krijgen, maar dat je gewoon moet instemmen met het feit dat sommigen het oneens zijn en gewoon verdergaan. Sommige van de controversiële problemen waren vaak degenen die het meest eenvoudig leken. Zo bevond 1 van de voorgestelde turbines zich op 500 m van een eigendom (het minimum vereist onder planningsverordeningen). Hier werd de lengte van het meetlint betwist en met succes.  Deze problemen zal elke ECCO tegenkomen. Uiteindelijk was ECCO een succes en de de turbines zijn in 2016 in gebruik genomen, maar zoals bij veel projecten was dit slechts het begin.

Uitvalbasis educatie

De excursie eindigde met een presentatie van de plaatselijke leraren, die ons over hun plannen vertelden om van de site een uitvalsbasis te maken voor educatieve wandelingen voor schoolkinderen. Variërend van een korte wandeling tot een wandeling van 15 km. De uitgebreide wandeling passeert langs de moderne turbines, een site van oude traditionele windmolens en gaat via rijke leefgebieden en weilanden. Er is ook een gids voor lokale vogels en andere soorten. Ze willen ook een aantal interactieve activiteiten ontwikkelen die kinderen uitdagen om kritisch na te denken en hun capaciteiten in wetenschap en techniek te gebruiken die centraal en onvermijdelijk zullen zijn in de toekomst. Ze helpen de volgende generatie burgers klaar te stomen voor de uitdaging om van de wereld een betere plek te maken.