Menu

Terugblik: Agrifood 4.0 te Agropolis Kinrooi

Geschreven op 08 november 2018.
Op 25 oktober lag de bakermat van de digitale landbouw te Agropolis Kinrooi. Digitale landbouw is het vergaren van data en daarmee onderbouwde beslissingen nemen.

Dat was het onderwerp van deze inspiratiesesessie georganiseerd binnen het project Lions, een project dat ondernemerschap in de Limburgse Agrofood sector wil versterken.

Demonstratie over sensorgebruik bij akkerbouw

Op de landbouwterreinen achter de nieuwe agro-incubator te Agropolis gaf Case New Holland een demo van hun nieuwste sensoren die bij akkerbouw gebruikt worden. Zo was er een sensor die via elektromagnetisme de verdichting in de bodem kan meten, maar ook variaties in grondsoort en watergehaltes.  Deze sensordata kon meteen gekoppeld worden aan het dieper of minder diep zetten van de ploeg. Zo kan er heel wat brandstof bespaard worden. Ander sensoren konden biomassa van de teelt bepalen waarmee dan variabel bemest kan worden. Temperatuur en vochtigheidssensoren om ideale maai, spuit en/of beregeningsmomenten te voorspellen kwamen ook aan bod.

Dataeigenaarschap

Peter Rakers Network Manager van Smart Digital Farming gaf de openingspresentatie over het gebruik van data en stelde vooral de vraag wie nu eigenaar is van data op een landbouwbedrijf. Peter gaf het voorbeeld van een oogstmachine die mais oogst op een gepacht veld via een loonwerker. Wie kan eigenaarschap  van deze  data claimen: de eigenaar van de grond, diegene die het pacht en bewerkt, de loonwerker, de traktorfabrikant,… . Heel wat mogelijkheden dus. Er wordt wel degelijk gewerkt aan een oplossing voor deze issue. Zo is ILVO bezig met het maken van een data hub, een plaats waar alle data samenkomt en de land- en tuinbouwer kan bepalen wie er toegang kan krijgen tot deze data.

Laat de zon in je stal!

Yoeri Renders van Explorentis vertelde een boeiend verhaal over de noodzaak van licht in stallen, geen kunstlicht, maar de volledige bandbreedte die ook zonlicht heeft. Door deze manier van belichting via led kan gezondheid en productie bij dieren in stallen nog verder verfijnd worden.

Digitale pluimveehouders

Kristof Mertens van Porphyrio biedt een platform aan waar alle technische en zelfs economische gegevens kunnen vergaard worden via één webapplicatie. Zo kan er op het bedrijf gebenchmarkt worden tss ronden. Gegevens kunnen met dierenartsen en voederadviseurs besproken worden. Heel wat interessants te doen dus met pluimveedata. Leuk was de mogelijkheid om een foto te nemen van een registratieblad en dit werd dan automatisch ingelezen op het plaftform.

Een digitale tool voor teeltregistratie

Josse Vermeulen van Isagri steld een eenvoudige, intelligente, al weidverspreide en mobiele tool voor teeltregistratie. Deze tool is een kaartgebaseerde applicatie waarmee je al je handelingen per perceel kan registreren en kan koppelen met andere systemen.

Eerst ‘need’ dan ‘nice’

Dany Bylemans van PCFruit stelde de EVATM app voor, een app voor het dagelijks management van het fruitbedrijf. EVA staat voor Eindelijk Vereenvoudigde Administratie. Deze slimme app houdt je op de hoogte van de laatste regelgeving over gewasbeschermingsmiddelen, berekent spuithoeveelheden, bezorgt je snel een rapport bij controle, laat oogstregistraties doorgeven van op het veld, houdt de bemestingsregistratie bij…

 

Alle presentaties zijn hiernaast terug te vinden!

Voor meer info kan u altijd Stijn Bossin contacteren op 016/28.61.37 of stijn.bossin@innovatiesteunpunt.be

Aan deze inspiratiesessie werkten volgende organisaties mee:

KBC, Innovatiesteunpunt, Smart Digital Farming, Agropolis, Provincie Limburg en PCFruit

Deze inspiratiesessie kaderde in het project Lions