Menu

Terugblik Ammoniakroute | 27 juni

Geschreven op 06 juli 2018.
Op 27 juni trokken we naar Nederland om enkele ammoniakemissie reducerende systemen voor rundvee in de praktijk te gaan bekijken.

Boer&Tuinder-journaliste Nele Kempeneers schreef een mooi artikel over deze trip, maar omdat beelden soms meer zeggen dan woorden, willen we jullie ook deze foto’s niet onthouden.

Groene Vlag vloer - Altez en Beerepoot

In Haghorst ontving de familie Smet ons in een stal met de Groene Vlag Vloer. De landbouwer had een goed gevoel bij deze rubberen vloer en gaf antwoord op de vragen van onze Belgische boeren, onderzoekers en adviseurs.

Luchtwasser - Winstal

Bij de familie Klaasen konden we een luchtwasser aan het werk zien in een rundveestal. De ventilatoren stuwen de lucht richting de luchtwasser. Op erg warme dagen wordt er met behulp van ventielen ook water verneveld ter verfrissing van de runderen.

Om dit stalsysteem een definitief emissiecijfer te kunnen toekennen, moeten er metingen gebeuren. Hiervoor was er doorheen de hele stal een buizensysteem gespannen. Omdat de stal omwille van de fosfaatproblematiek in Nederland slechts halfvol staat, kunnen de metingen echter nog niet plaatsvinden.

Aeromix - Box Benelux

Twan Linssen ontving ons op zijn bedrijf om kennis te maken met het Aeromix-systeem. De firma Bos Benelux legde het principe haarfijn uit.

Deze unit staat buiten de stal en stuurt de Aeromix aan. Het coördineert het ‘bubbelen’ in de mest. Hierdoor blijft de mest aeroob en wordt hij verticaal gemixt.

Twan denkt eraan om hooimelk op de markt te brengen. Hiervoor heeft hij grote hoeveelheden hooi nodig van uitstekende kwaliteit. Het vers gemaaid gras droogt hij in een bak die een groot deel van zijn staloppervlak inneemt. Een grote ventilator blaast warme lucht van onderuit door het gras. Twan heeft op twee manieren op de lucht op te warmen. Op dagen wanneer het warm genoeg is, gebruikt hij de warme lucht die tussen het dak en de isolatie. Op andere dagen gebruikt hij een oven op houtsnippers.

    

Twan gebruikt een kraantje dat op rails rijdt om het gras in de bakken te tillen en egaal te verdelen. Doordat de hele stal van rails voorzien is, kan hij diezelfde kraan ook inzetten om het hooi te verdelen in de stal en zelfs om zijn ligboxen in te strooien met dikke fractie.

 

Deze studietrip vond plaats in het kader van het demoproject Goed GePASt. Dankzij het project LIONS kon een extra bus ingelegd worden zodat ook Limburgse landbouwers konden deelnemen aan de Ammoniakroute.

 

 


Dit nieuwsbericht kadert in het demonstratieproject ‘Goed GePASt’ dat gesubsidieerd wordt door het departement Landbouw en Visserij en de EU in het kader van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO, www.vlaanderen.be/pdpo).