
In Vlaanderen is deze melk nog bijna niet gekend, maar hij zou beter verteerbaar zijn voor hen die moeite hebben met reguliere koemelk. Hoe zit dat met die bekendheid bij de buren? Op 3 augustus trokken we met de partners naar Nederland en zochten het uit.
Eerste stop: Holland Jersey in Nijkerk
In de Nederlandse grote supermarktketens valt je oog direct op de mooie zwarte verpakking met de Jersey koe van Holland Jersey. Holland Jersey, gestart in 2015 in Nijkerk, is een organisatie van een tiental medewerkers die werken met 25 boeren die Jersey koeien voor hen willen houden. Holland Jersey koopt de melk in en laat hier diverse producten van maken, wel niet alles is vandaag 100% A2A2. Enkel de verse volle melk en yoghurt voldoet vandaag aan dit criteria. Men streeft naar 100% binnen een termijn van 2 jaar. Hiernaast verkoopt men nog kaas, boter, houdbare melk en wordt er constant geïnnoveerd in nieuwe producten. Niet alle producten zijn een succes, zo heeft roomijs & verse halfvolle melk slechts een beperkte periode in de rekken gelegen.
In het B2B segment is er naast de Jersey producten (basis poeder, Yoghurt in 5L voor ziekenhuizen) ook melkpoeder van Holsteinkoeien en volledig A2A2. Voornamelijk bestemd voor babyvoeding. Een groot deel is bestemd voor export. De Holstein producten vallen onder het bedrijf ‘Holland Premium Dairy’.
Een andere koe, een andere melk zegt Holland Jersey. Zij willen groot worden in een niche. Ze vonden die niche oorspronkelijk bij de barista’s, want Jersey melk schuimt veel beter (te wijten aan de unieke vet/eiwit verhouding van 6/4) en garandeert 20% minder verbruik versus traditionele melk. Toen die vraag er eenmaal was, begonnen ook groothandels te happen.
Jersey melk leent zich ook goed voor boter, hij stretcht goed en heeft een goed mondgevoel. Dit komt doordat de Jersey koe een langer verteringsstelsel heeft, een langere dunne darm, dit geeft een vettere melk en langere eiwitten. In wezen beter vergelijkbaar met een geit dan een koe.
De aanwezigheid van A2A2 melk staat vandaag maar summier op de verpakking. Ze zetten in op ‘Jersey’ en voor de gezondheidsclaims verwijzen ze door naar de bestaande onderzoeken, zonder zelf een positie in te nemen. Zo zou de melk ook een beter proteïne gehalte hebben , wat hem beter geschikt maakt voor herstelprogramma’s in ziekenhuizen en rusthuizen.
Uit onderzoek blijkt dat hun klanten voornamelijk fans zijn vanuit 2 aspecten : de intolerantie problemen en de zoektocht naar producten die teruggaan naar de oorsprong. En blijkbaar zijn deze klanten ook bereid hiervoor een meerwaarde te betalen . De supermarktprijs voor hun volle houdbare melk ligt rond €1,95 per liter.
Naast de Nederlandse markt vinden hun producten ook de weg naar België, Duitsland, Polen , Spanje, China en Zuid-Korea.
De boeren worden vandaag betaald volgens de prijzen van Friesland Campina, met daar bovenop een vaste plus voor de Jersey melk en een extra plus voor A2A2 melk. Op termijn wil men naar een eigen prijssysteem.
Teneinde te voldoen aan een stabiele kwaliteit voorzien ze ook in een centraal voederprogramma. Ze hebben geen eigen productie-eenheid, alles wordt vervaardigd ism trouwe partners.
Eco Boerderij De Haan in Ingen
Boer Matthijs heeft ook begrepen dat hij voor A2A2 melk een veel hogere prijs kan krijgen: €2,19 per liter. Hij heeft 55 jersey koeien, een nieuwe melkrobot en genoeg BIO gecertifieerde weides om via een lage-kosten-model & lage werklast te kunnen werken. Hij geeft aan dat hij de dingen goed wil doen, dus hij ging in 2004 voor zowel als A2A2 en is in deze zeker de pionier.
De koeien krijgen alleen gras, klaver, kruiden, hooi en luzerne. Ze krijgen water dat is gevitaliseerd met een AA OB Massa Schelpkalk Vitaliser, aangevuld met Keltisch zeezout. Door het strooien van zeezout brengt De Haan alle waardevolle grondstoffen uit de oceaan weer terug, grondstoffen die in de loop der jaren zijn uitgespoeld naar de zee.
De verwerking (o.a. kaas) laat hij bij partners produceren.
De verkoop gebeurt via een kleine hoevewinkel met beperkte openingsuren, hoevewinkels & markten van collega boeren, maar ook voornamelijk via zijn website.
'De Puurste Zuivel' ('s Hertogenbosch)
We worden gastvrij onthaald door boer Carel Van Acht die ons vol enthousiasme zijn kazen, yoghurts en puddings laat proeven. Ook hij maakt niet alles zelf, voor zijn kazen en roomijs werkt hij al jaren samen met trouwe partners. Carel heeft een passie voor de vlekken van de Normandische koe, dat blijkt uit alles. Dit ras is voor hem een bewuste keuze om zich te onderscheiden.
Ondanks diverse tegenslagen blijft hij optimistisch en een durver. Momenteel melkt hij 20 koeien waarvan hij alle producten rechtstreeks te vermarkten. Niet verkochte of zelf verwerkte melk gaat naar de kaasproductie. Hij is dan ook een van de weinige die ‘overjaarse kaas’ kan aanbieden.
Ook hij zweert bij een lage-kosten structuur. Zijn koeien staan gans het jaar buiten en krijgen per uitzondering krachtvoer als het echt nodig is. Voor zijn eigen productie heeft hij gekozen voor een glazen verpakking met retourrecht. Al geeft hij toe dat dit heel veel arbeid vergt om bokalen te reinigen. Anderzijds zijn ook de etiketten vaatwas bestendig, zodat hier toch wel wat besparing wordt gegeneerd, en een plus is voor zijn duurzaamheidsimago.
Op zijn flyer staat wel degelijk dat A2A2 melk bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, maar het staat er ‘slim’ op vermeld. Op de verpakking zelf staat hier niets over. Hij doet zijn verhaal voornamelijk zelf door zijn enthousiasme en persoonlijk contact met zijn klanten.
Hij is ook niet meer biologisch gecertifieerd, ‘het komt (bio)logisch van de eigen boerderij’.
Hij heeft ervoor gekozen om alles zelf via de markten te verkopen. Naast zijn eigen producten verkoopt hij ook nog geitenkaas, eieren, .. van collega boeren. Hij schat dat 30% van zijn klanten specifiek komen vanwege de gezondheid aspecten verbonden aan A2A2 melk.
Corona heeft ook zijn verkoop doen boosten, al 2 jaar op rij ziet hij zijn verkoop met 50% stijgen.
Deze inspiratietrip werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling.