Menu

Terugblik: op bezoek bij drie atypische kerkgebouwen

Geschreven op 29 januari 2019.
Bewoners van Sint Jozef Rijkevorsel en Braken (Wuustwezel) stapten de bus op voor drie inspirerende verhalen.

Op het programma stonden bezoeken waarbij vooral de focus gelegd werd op het proces: Hoe ontstond het idee? Welke partners gingen aan de slag? Wat waren knelpunten én de oplossingen waarmee deze werden aangepakt? Hoeveel heeft de her- of nevenbestemming gekost en hoe werden de nodige budgetten gevonden? Een pak informatie én inspiratie waarmee beide groepen de komende maanden opnieuw aan de slag kunnen.

 

 

Kapel van Amandina (vzw WoonZORG) – Wuustwezel

Wat: Herbestemming van klooster naar Zorgcampus Amandina. De voormalige kapel werd herbestemd naar een cafetaria. De voormalige zustergemeenschap legde vast dat het gebouw een sociale bestemming moest krijgen. Investeringen gebeurden vooral door vzw Amate, een groep van zes woonzorgcentra.

Geleerd: Toezicht en continu onderhoud is een meerwaarde bij een nieuwe bestemming, uiteraard kan dit maar door een dagelijks gebruik. Je voelt nog echt dat dit een kerk is. Het gebouw is echt met zorg verbouwd. Glaspartijen die natuurlijk daglicht binnenbrengen, maken het geheel aangenamer. Om dergelijke realisatie te krijgen, is een financieel krachtige partner echt wel noodzakelijk. Tot slot blijkt het proces niet eindig. Ook nu wordt er nagedacht over toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden.  

Johannes de Doperkerk (Gemeenschapshuis de Trapkes) – Sprundel

Wat: De kerk van Sprundel werd neven bestemd als dorpshuis. Het gebouw werd volledig heringedeeld. Een stal constructie zorgde voor een extra verdieping. Bovenaan ontstond een kapelruimte én een reeks grotere zaalruimtes die met opklapbare wanden flexibel kunnen ingezet worden. Zo kan bijvoorbeeld een grote ruimte voor erediensten voorzien worden, maar door een andere wandenconfiguratie is het ook een zaal voor optredens. Op het gelijkvloers zijn heel wat kleinere lokalen en voorzieningen zoals kantoren, vergaderruimtes, leslokalen, kookworkshopruimte en een jeugdhuis.

Geleerd: Door een goede visie, samenwerking en sterk partnerschap kan er daadwerkelijk een goed verhaal voor een dorp ontstaan waarin partners elkaar versterken. Maar, er is wel dagelijks- én financieel beheer nodig door professionals. Dergelijk verhaal helemaal op laten draaien, blijft moeilijk. Praktisch gezien zorgde de oplossing met stalen draagstructuur zorgde voor heel wat ruimte en mogelijkheden. Tot slot kan dit concept blijven bestaan door een duidelijke financiële visie bestaande uit een combinatie van diverse (verhuur)activiteiten, betalende rondleidingen zodat er een voldoende grootte opbrengst is.

Kerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte – Hoevenen

Wat: Voormalige kerk van Hoevenen. Ontwijd sinds 1972 en na jaren leegstand vanaf 1996 plek voor culturele activiteiten. Deze kerk was tussen 2014 en 2018 in ongebruik wegens veiligheidsredenen. Vandaag vinden opnieuw kleinschalige activiteiten plaats ondanks de vele investeringen die nog nodig zijn.

Geleerd: Beschermingsstatuut van een gebouw is een troef, maar kan tegelijkertijd ook vertragend werken. Onderhoud is essentieel om de kosten niet te hoog te laten oplopen. Bijna 25 jaar leegstand heeft heel wat sporen en schade achtergelaten die vermeden konden worden. Wanneer een gebouw in ongebruik geraakt, is een duidelijk toekomstvisie dus erg belangrijk.