
Waarom een Webinar over Retail?
In mei organiseerde het Innovatiesteunpunt 3 webinars met het thema “Samenwerken met Retail”.
Uit ervaring weten we dat de stap naar Retail zetten voor veel landbouwers een grote stap is, naar onbekend terrein. Het doel van de webinars was landbouwers, die deze stap willen zetten, inspireren en handvatten aanreiken om zich goed te kunnen voorbereiden.
De deelnemers
Meer dan 50 landbouwers meldden zich aan voor de webinars. De deelnemersgroep bestond voor ongeveer de helft uit landbouwers die in de nabije toekomst een samenwerking met Retail willen opzetten, maar ook landbouwers die al met Retail samenwerken waren goed vertegenwoordigd.
Enkele reacties uit de “zaal”:
- "Wij gaan binnenkort nieuwe producten gaan voorstellen aan de retailer en nu hebben wij een heuse checklist en hierdoor dan ook zelfvertrouwen dat we niets aan het toeval overlaten want een tweede kans heb je niet."
- "Heel heldere en vernieuwende aanpak en concrete tips die heel bruikbaar zijn . Ik had het gevoel dat ik m'n lidgeld van Boerenbond terugverdiend heb :-)"
De expert
De hoofdspreker was Melanie van Raaij, innovatieconsulent bij het Innovatiesteunpunt. Ze begeleidt landbouwers die waarde willen toevoegen aan hun product en dit zelf willen vermarkten. Voor ze bij het Innovatiesteunpunt kwam was ze jarenlang aankoper bij Delhaize en productontwikkelaar bij Greenyard.
Melanie werd inhoudelijk bijgestaan door een panel bestaande uit Patrick Pasgang van het Innovatiesteunpunt en Ann Detelder en Bart Thoelen van Steunpunt Korte Keten.
De inhoud
Tijdens deze drie webinars werd het totale productontwikkelingsproces doorlopen met een sterke focus op Retail als afzetkanaal.
Figuur: de 5 stappen van productontwikkeling
Webinar 1: Leer het Retaillandschap kennen (5 mei)
Tijdens het eerste webinar verkenden we de verschillende afzetkanalen en zoemden we in op Retail. We bekeken de evolutie van de laatste twintig jaar in Retail onder invloed van de veranderende consument en de toenemende concurrentie in het Retail landschap.
We bekeken
- de belangrijkste spelers in Vlaanderen,
- de verschillende winkelconcepten
- en de verschillen tussen zelfstandige en geïntegreerde winkels.
Kennis van de verschillende afzetkanalen en het Retail landschap is belangrijk wanneer je je waarde keten in kaart moet gaan brengen: via welke kanalen zal jij jouw eindklant het beste kunnen bereiken?
Webinar 2: Leer hoe een aankoper werkt en wat deze verwacht (12 mei)
Tijdens het tweede webinar gingen we binnenkijken bij een Retailorganisatie. Maar eerst bekeken we de keuzes die je op voorhand moet maken voor je naar Retail stapt: ben ik een nationale of lokale aanbieder en stap ik zelf naar Retail of werk ik via een tussenschakel.
- Twee landbouwers vertelden ons over hun beslissingen en hun ervaring met Retail.
- We bekeken de verschillende stappen van het aankoopproces,
- hoe Retail intern georganiseerd is
- en de criteria die een aankoper hanteert om een nieuw product al dan niet toe te laten in zijn assortiment.
- En we bekeken alle zaken die je als leverancier best voorbereidt voor het aankoopgesprek. Hierbij kwamen onder andere aan bod:
- offerte,
- stalen,
- onderhandeling
- en bewijsmateriaal dat je product al gesmaakt wordt door consumenten.
Kennis van deze zaken zal de laatste stap van het productontwikkelingsproces, het contact met een potentiële afnemer, vergemakkelijken omdat je weet wat belangrijk voor de aankoper is.
Webinar 3: Leer wat er allemaal komt kijken bij productontwikkeling (19 mei)
Tijdens het derde webinar hebben we gezien wat er verder nog komt kijken bij productontwikkeling.
- We doorliepen de verschillende onderdelen van marktonderzoek
- en we zagen dat focussen op een eindklant al in het beginstadium van productontwikkeling jou gaat helpen om je product verder af te werken en jouw eindklant gaat helpen jouw product te vinden in het Retail schap.
- We leefden ons in twee consumenten in en zagen dat voor één product de toegevoegde waarde en de markt per gebruiksmoment kunnen verschillen.
- Daarna bekeken we hoever je product moet staan voordat je het aan Retail voorstelt en we zoemden onder andere in op de voordelen van een concept ten opzichte van een product en op verpakking en omverpakking.
Je hoeft het allemaal niet zelf uit te zoeken, Steunpunt Korte Keten kan helpen op gebied van een aantal praktische zaken zoals etikettering en kostprijsberekening.
Vragen?
- Heb jij naar aanleiding van de webinars of dit artikel vragen?
- Kun je hulp gebruiken bij het maken van je offerte?
- Wil je dat iemand je begeleidt doorheen het proces van productontwikkeling?
- Of zou je het aankoopgesprek graag eens oefenen? Neem dan contact op met Melanie van Raaij
Deze webinars werden mogelijk gemaakt met steun van onze partners Boerenbond en Landelijke Gilden, KBC en Cera en verder met steun van de projecten Interreg Food Heroes en FOD economie.